Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doar secrete de stat! CSS nu mai poate solicita „orice” informații

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea făcută de deputatul independent Sergiu Sîrbu. Iată ce prevede aceasta.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Instituțiile statului nu vor mai fi obligate să prezinte „orice” informație solicitată de Consiliul Suprem de Securitate. Asta după ce Curtea Constituțională a examinat o sesizare depusă în acest sens de Sergiu Sîrbu. 

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională

Curtea a stabilit că autoritățile publice centrale și instituțiile subordonate Executivului sunt obligate să prezinte doar informații care reprezintă „secret de stat”, iar în această sintagmă se poate încadra inclusiv datele bancare sau comerciale. 

Cât privește formularea „precum și alte informații”, care se conține în articolul 12 din Legea securității statului, magistrații Înaltei Curți au remarcat că aceasta contravine Constituției. 

„Curtea a admis parțial sesizarea privind controlul constituționalității articolului 12 alineatele 7 și 8 din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995, depusă de către domnul Sergiu Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Curtea a declarat neconstituțional textul „precum și alte informații” din articolul 12 alineatul 7 din Legea securității statului numărul 618 din 31 octombrie 1995”, a declarat președintele Curții Constituționale Domnica Manole. 

Autoritățile vor trebui să evalueze dacă informațiile solicitate de Consiliul Suprem de Securitate nu lezează dreptul la viața privată. 

„Pentru a respecta principiile constituționale, autoritățile publice și persoanele juridice publice autonome trebuie să evalueze, în funcție de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz, atunci când primesc solicitări de la Consiliul Suprem de Securitate privind furnizarea unor informații, dacă informațiile solicitate sunt destinate pentru realizarea scopurilor legitime ale legii și dacă nu există o ingerință disproporționată în dreptul la respectarea vieții private a persoanei”, a precizat Domnica Manole. 

Înalta Curte precizează că hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0