Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Revizuirea împuternicirilor prezidențiale – ce spune Dodon

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a amintit că a fost constituită o Comisie pentru reforma constituțională, inclusiv în ceea ce ține de consolidarea împuternicirilor președintelui țării.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Președintele Igor Dodon a vorbit în cadrul unui interviu pentru RBK despre situația paradoxală când președintele în Republica Moldova este ales de către întreg poporul, însă acesta nu are suficiente împuterniciri pentru a realiza voința poporului.

”Există o astfel de problemă în Constituția noastră: poporul alege președintele prin vot direct, însă președintele nu are împuterniciri ca atare pentru a realiza voința poporului. Și dacă președintele nu are o echipă puternică, un partid puternic și susținere în Parlament și Guvern, atunci președintele nu va putea participa practic la procesele politice din interiorul țării”, a explicat șeful statului.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, despre probabilitatea unor proteste după alegeri
Potrivit lui, din acest considerent, mai multe măsurători și sondaje arată că 80 la sută dintre cetățenii țării optează pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare.

El a menționat că, acum câteva luni, a format prin decret prezidențial o Comisie pentru reforma constituțională, care va veni cu propuneri de modificare a Constituției, inclusiv în ceea ce ține împuternicirile președintelui, activitatea Curții Constituționale, dar și multe alte modificări care, așa cum a arătat-o timpul, trebuie operate în Legea Supremă.

Igor Dodon consideră că aceste modificări vor fi elaborate până în martie-aprilie, iar ulterior vor fi propuse pentru dezbateri pentru ca în anul viitor ”să venim evident cu această inițiativă”.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0