Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu: Ce se va întâmpla dacă nu vor vota 1/3 din alegători

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a explicat ce s-ar putea întâmpla în țară dacă la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie nu vor merge cel puțin o treime din alegători.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. La finalul ședinței de Guvern de astăzi, premierul Ion Chicu a vorbit despre scrutinul prezidențial de duminică și a subliniat cât este de important ca alegătorii să meargă la urne. 

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Politică
Vom intra în carantină după alegeri? Răspunsul lui Dodon
"Există un prag pentru care prezența este obligatorie în primul tur, trebuie să se prezinte cel puțin o treime din alegători. Nu trebuie să admitem repetarea turului I, pentru că aceasta va însemna instabilitate și amânarea soluționării unor probleme, aprobării bugetelor pentru anul viitor, a programului cu FMI și altor documente importante. Trebuie să finalizăm procesul electoral cel târziu la 15 noiembrie", a declarat Ion Chicu.

În acest context, prim-ministru a îndemnat moldovenii din țară și pe cei plecați în străinătate să meargă la vot. 

"CEC a depus toate eforturile pentru a organiza aceste alegeri în mod democratic și liber, ca cetățenii să poată participa la acest exercițiu. Deja în spațiul public sunt unii iresponsabili politici care încearcă să blocheze unele birouri electorale, de asta îndemn responsabilii să activeze prompt, or niciunui cetățean al țării nu trebuie să i se îngrădească dreptul la vot. Îndemn cetățenii să meargă la vot, este un eveniment important pentru viitorul țării. Să ne onorăm datoria civică față de stat. Guvernul a cumpărat măști, dezinfectant, astfel ca în birouri să nu fie pericol de contaminare și toți să plecăm sănătoși după ce ne exercităm dreptul la vot", a menționat premierul Ion Chicu.

Buletine de vot  - Sputnik Moldova
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin
La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie pot participa peste 3,2 milioane de alegători moldoveni. Din acest număr, 2 798 306 alegători sunt atribuiți unităților administrativ-teritoriale de nivelul II, 232 631 nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 256 203 de cetățenii cu drept de vot au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0