Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Are sau nu statul bani pentru achitarea pensiilor: Răspunsul Guvernului

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaPensii și plăți sociale
Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a dat asigurări că statul are bani suficienți pentru a achita pensiile și plățile sociale atât pentru luna octombrie, cât și pentru noiembrie, iar motiv de îngrijorare nu este.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Chiar în debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie prezentate datele cu privire la achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna octombrie întrucât, potrivit lui, se vehiculează informația eronată că statul nu are bani pentru a-și onora atribuțiile față de cetățeni.

Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii
"Am văzut mai mulți doritori în spațiul public care afirmă că oamenii nu vor primi pensiile, prestațiile sociale și chiar salariile, inclusiv la Căușeni, unde oficiile Poștei Moldovei nu ar fi funcționat", a spus Ion Chicu. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este un fals și a venit cu explicații.  

"CNAS a efectuat transferul integral în data de 1 octombrie a mijloacelor financiare necesare pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și a suportului financiar în mărime de 900 de lei. Respectiv la data de 1 octombrie, toți beneficiarii de pensii și alocații au primit mijloacele financiare la card. Achitările prin intermediul Poștei Moldovei achitarea a fost efectuată conform graficului până pe 24 octombrie. Au existat anumite situații în Căușeni, dar au fost determinate de contabilitatea Poștei Moldovei, dar au fost soluționate și beneficiarii au primit. Mai avem 1% din beneficiari care nu au ridicat acești bani, dar s-a întâmplat din cauza că nu au putut să se prezinte la poștă pentru că erau internați în spitale sau nu se aflau în țară, dar vor putea ridica mijloacele financiare luna viitoare", a precizat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

Premierul Ion Chicu a întrebat ministrul Finanțelor dacă avem bani în buget pentru achitarea plăților în luna noiembrie. Sergiu Pușcuța a dat asigurări că resurse financiare există.

"Ministerul Finanțelor este în proces de acumulare a lichidităților pentru ca în prima zi de lucru a lunii noiembrie să efectuăm transferul către CNAS, care ulterior va asigura achitarea. În contul trezorerial avem peste 9 miliarde de lei", a precizat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Ion Chicu a îndemnat angajații de la CNAS și Poșta Moldovei atunci când se confruntă cu anumite probleme de ordin intern sau din cauza pandemiei de COVID-19, să organizeze activitatea instituțiilor astfel încât să nu fie întârzieri la achitarea acestor plăți, fiindcă categoria de oameni care beneficiază de acești bani nu poate aștepta mult timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0