Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii

© SputnikSergiu Pușcuța
Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, spune că statul este pregătit pentru a implementa în Moldova un concept nou privind fondurile nestatale de pensii, care face parte din pilonul trei de asigurări sociale. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii

Sergiu Pușcuța spune că în Moldova au fost mai multe tentative de a crea un fond nestatal de pensii. El mai spune că acest concept face parte din așa-zisul pilon trei de asigurări sociale și reprezintă un instrument suplimentar pentru persoanele care doresc să-și asigure venituri mai mari în perioada când va atinge vărsta de pensionare. Instituția care va supraveghea implementarea acestui concept de pensii facultative va fi CNPF.

Sergiu Pușcuța declară că în cazul în care în Moldova va fi implementat un asemenea concept de pensii facultative statul ar putea să impoziteze fondurile nestatale de pensii. Ministrul declară că sunt două soluții în acest sens.

„Conform conceptului sunt două posibilități ca statul să impoziteze aceste fonduri nestatale de pensii. Prima soluție, ca depunerile în acest fond care se fac fie de angajator fie de angajat să fie scutite de impozitul pe venit și atunci beneficiile primite care provin din acest fond sunt impozitate sau invers depunerile se impozitează, iar beneficiile nu, acestea sunt două abordări a regimului fiscal pentru pensile facultative”, a declarat Sergiu Pușcuța pentru Sputnik Moldova.

Proiectul urmează să fie examinat de Parlament, iar dacă va fi adoptat legea va intra în vigoare abia după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În trei ani, Guvernul va elabora o lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor facultative.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0