Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Salvatorii și pompierii pornesc o nouă campanie

© Sputnik / Mihai CarausПожар в здании Филармонии
Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a preveni tragediile cauzate de incendii și intoxicări cu monoxid de carbon, salvatorii și pompierii pornesc astăzi o amplă campanie de informare.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va începe marți, 27 octombrie, o campanie de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon în sectorul locativ.

Пожар в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Două incendii parcă trase la indigo: Le-a luat foc mâncarea pe plită

„În cadrul acestei campanii, angajații IGSU din toate subdiviziunile îi vor informa pe oameni despre riscurile utilizării instalațiilor de încălzit defecte și despre pericolul încălcării regulilor antiincendiare”, a precizat pentru Sputnik Moldova Liliana Pușcașu, de la serviciul de presă al IGSU.

Startul campaniei va fi dat în comuna Băcioi, din municipiul Chișinău.

În fiecare an, în perioada sezonului de încălzire, zeci de moldoveni se aleg cu intoxicații de pe urma emanațiilor de monoxid de carbon de la sobele defecte. Unele cazuri sunt letale.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe persoane din raioanele Anenii Noi Cahul și Ceadâr-Lunga au avut nevoie de asistență medicală după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de sobele defecte din case. Din fericire, nicio persoană n-a avut nevoie de spitalizare.

IGSU îi atenționează pe toți cetățenii să verifice starea sobelor și să nu le utilizeze dacă au defecțiuni.

Mai ales în perioada hramurilor și sărbătorilor de iarnă sporesc cazurile de intoxicări cu monoxid de carbon și incendii din cauza instalațiilor de încălzit. Tragediile se întâmplă și din cauză că unii oameni chefuiesc prea mult și uită, după consumul de alcool, să-și verifice soba și alte surse de încălzire.

Pe parcursul anului trecut și până în luna martie a acestui an, angajații IGSU au instalat gratis sute de detectoare de fum în casele unor familii cu mulți copii, ale unor persoane în etate şi imobilizate la pat din aproape toate raioanele. Totodată, ei au verificat funcționalitatea a vreo 500 de detectoare de fum instalate în 2018. Campania IGSU a avut genericul „O casă protejată, o viaţă salvată”.

„Detectoarele de fum au fost instalate cu suportul autorităților centrale și locale”, a precizat pentru Sputnik Liliana Pușcașu.

Aceste dispozitive sunt foarte necesare în casele persoanelor care, din cauza unor vulnerabilități, n-ar fi în măsură să reacționeze rapid în situațiile în care instalațiile de încălzit creează situații de risc, emanând fum toxic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0