Savanți: Strămoșii ne-au oferit un mijloc de luptă cu cancerul

© Pixabay / skeezeРаковые клетки
Раковые клетки - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință au identificat fragmente de ADN care pot ucide celulele canceroase ca pe o infecție. Aceste părți ale genomului le-am primit moștenire de la cei mai vechi strămoși.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Paleogenetica canadiană a descoperit că genele moștenite de om la strămoși pot activa un răspuns imun puternic, distrugând celulele canceroase ca pe o infecție. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista Nature.

Oamenii de știință de la Princess Margaret Cancer Center din Toronto au identificat elemente ale ADN-ului străvechi ascunse în genomul nostru care pot fi reactivate. Ulterior, acestea ar putea fi capabile să inițieze un răspuns imun.

”De-a lungul anilor, oamenii și-au însușit o serie de elemente ADN ”liniștite” care se repetă, dar nu era clar cărui scop servesc", spune dr. Daniel De Carvalho - În calitate de arheologi genomici, am decis să determinăm funcția acestor relicve ADN și am constatat că în anumite condiții ele pot fi reactivate și să stimulăm sistemul nostru imunitar".

Anterior, Daniel De Carvalho a lucrat la descoperirea mimicii virale, o tehnologie care stimulează celulele canceroase să se comporte ca și cum ar fi infectate. Această afecțiune activează sistemul imunitar pentru a combate cancerul ca pe o infecție. Noua lucrare a Dr. de Carvalho se bazează tocmai pe tehnologia mimicii virale.

Медицинский университет им. И.М. Сеченова - Sputnik Moldova
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus

Într-un nou studiu publicat, oamenii de știință izolează elemente de ADN repetitive străvechi sau SINE (elemente nucleare scurte diseminate), care, potrivit autorilor, „se află în stare de repaos în genomul nostru”. Când aceste „elemente tăcute” sunt reactivate, apar ARN-uri cu dublă catenă, pe care corpul le percepe ca un marker al infecției virale. Oamenii de știință au folosit acest mecanism pentru a declanșa un răspuns imun înnăscut în celule.

Dar celulele canceroase organizează un fel de apărare prin producerea enzimei ADAR1, care distruge ARN-ul dublu catenar produs de ADN-ul antic, prevenind astfel activarea sistemului imunitar.

Savanții au demonstrat că, dacă această enzimă este suprimată, celulele canceroase devin mai sensibile la medicamentele care acționează pe principiul mimicii virale.

„Acest lucru deschide un nou domeniu de tratament al cancerului care ne permite să folosim elemente ADN străvechi pentru a lupta împotriva bolilor”, spune de Carvalho.

În studiul lor, autorii își exprimă speranța că eficiența lor dovedită în suprimarea enzimei ADAR1 va permite, pe termen lung, să dezvolte noi medicamente care vor putea face imunoterapia împotriva cancerului mai eficientă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0