Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Ieșirea SUA din Tratatul INF este o mare greșeală

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин
Президент РФ В. Путин - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de presă al Kremlinului a publicat o declarație a președintelui rus cu privire la pașii suplimentari privind deescaladarea situației din Europa în contextul încetării Tratatului INF.

CHIȘINĂU, 26 oct. - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a calificat retragerea SUA din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu raza medie şi scurtă de acţiune (Tratatul INF) drept „o greșeală gravă”, relatează RIA Novosti.

În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF - Sputnik Moldova
Video
În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF
Totodată, el a subliniat riscurile crescânde ale declanșării unei curse a înarmărilor cu rachete. Liderul rus a făcut luni o declarație cu privire la pașii suplimentari privind deescaladarea situației în Europa în contextul încetării Tratatului INF.

Potrivit declarației publicate de serviciul de presă al Kremlinului, retragerea SUA din Tratatul INF este „o greșeală gravă care sporește riscurile declanșării unei curse a înarmării cu rachete, creștere a potențialului de confruntare și alunecarea spre o escaladare necontrolată”.

De asemenea, Vladimir Putin a vorbit despre necesitatea unor eforturi importante pentru reducerea deficitului de încredere și consolidarea stabilității regionale și globale. În opinia sa, noile amenințări la adresa securității comune europene sunt evidente.

"Având în vedere tensiunile permanente de-a lungul liniei Rusia-NATO, sunt evidente noile amenințări la adresa securității europene", este menționat în declarație.

Președintele Federației Ruse a subliniat că Rusia este gata să reducă la minim urmările negative ale prăbușirii Tratatului INF pe baza principiilor de securitate egală și luându-se în considerare interesele părților.

A recent media report about Washington’s plans to upgrade nuclear bombs in Western Germany resulted in Russia expressing concern, but the United States denied allegations of violating the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) - Sputnik Moldova
Rusia a anunțat că Tratatul INF este în mod oficial mort după ce SUA a ieșit din acord

"Pentru a facilita identificarea soluțiilor politice și diplomatice de compromis, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a minimiza consecințele negative ale prăbușirii Tratatului INF, în baza principiilor securității egale și indivizibile și a intereselor echilibrate ale părților”, mai este precizat în comunicatul emis luni.

Statele Unite s-au retras din Tratatul INF în 2019, acuzând Rusia de încălcarea acestuia. Moscova a respins acuzațiile și și-a exprimat disponibilitatea de a discuta subiectul, dar Statele Unite nu au făcut un în întâmpinare și s-au retras în mod unilateral din tratat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0