Rusia a anunțat că Tratatul INF este în mod oficial mort după ce SUA a ieșit din acord

CC0 / Pixabay / Comfreak / A recent media report about Washington’s plans to upgrade nuclear bombs in Western Germany resulted in Russia expressing concern, but the United States denied allegations of violating the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)
A recent media report about Washington’s plans to upgrade nuclear bombs in Western Germany resulted in Russia expressing concern, but the United States denied allegations of violating the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) - Sputnik Moldova
Abonare
Administrația Trump a decis să abandoneze pe de-a-ntregul Tratatul INF, punând capăt celor peste trei decenii de stabilitate strategică, în ciuda apelurilor Rusiei de a păstra acordul.

BRUXELLES, 2 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), care interzicea desfășurarea de arme nucleare cu o rază de acțiune de la 500 la 5.500 de kilometri, a fost stopat de astăzi la inițiativa Statelor Unite, a spus ministrul de Externe rus într-o declarație, relatează Sputnik Internațional

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia: Putin a depus în Duma de Stat proiectul de lege cu privire la suspendarea INF

”Pe 2 august 2019, Tratatul dintre URSS și SUA pentru eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, semnat în Washington, pe 8 decembrie 1987, a fost terminat la inițiativa părții americane”, se spune în declarație.

Secretarul de Stat SUA Mike Pompeo a confirmat că SUA s-a retras din Tratatul INF și a pretins că Rusia ”poartă singură responsabilitatea” pentru colapsul acordului din 1987.

Reuters a citat anterior mai mulți oficiali din Administrația Trump spunând că testul inițial al plănuitei rachete convenționale americane cu rază medie de acțiune va avea loc în câteva luni.

Sursele au pretins ulterior că Moscova ar fi desfășurat ”mai multe batalioane” de rachete de croazieră rusești pe teritoriul țării violând pactul, chiar și în vestul Rusiei, ”cu capacitatea de a lovi ținte europene strategice”.

Adjunctul ministrului de Externe Sergei Ryabkov a făcut apel la SUA să implementeze un moratoriu pe desfășurarea rachetelor cu rază medie de acțiune, acum că tratatul a murit.

”Am sugerat SUA și celorlalte state NATO să ia în considerare anunțarea unui moratoriu pe desfășurarea de rachete cu rază medie de acțiune. Moratoriul ar fi comparabil cu cel deja anunțat de Vladimir Putin, spunând că dacă SUA nu își va desfășura echipamentul în anumite regiuni, atunci și Rusia se va abține”, a adăugat el.

Luna trecută, președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat un decret suspendând participarea Moscovei la acord, ca răspuns în oglindă la mișcarea Washingtonului.

Fluxul de știri
0