CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Dezvoltarea turismului în Moldova, atragerea străinilor care doresc să se familiarizeze cu specificul moldovenesc a fost întotdeauna o prioritate pentru guvernele de la Chișinău, dar, de regulă, accentul a fost pus pe odihna tradițională, gastronomică, călătorilor fiindu-le propus să rămână peste noapte într-o casă rurală și să fie ospătați cu plăcinte, mămăligă și brânză. Este însă posibil să atragi turiști și, în consecință, să dezvolți treptat această industrie în țară, prin crearea unor mici centre de recreere și refacere a sănătății pe lângă stupine (prisăci), a menționat, în studioul Sputnik Moldova, apicultorul Petru Sacară.
„Până în prezent, cu sprijinul statului, au fost deschise doar șase astfel de centre. Unii proprietari de asemenea complexe le-au construit folosind granturi externe, accesate cu sprijinul Guvernului. Dar sunt probleme în dezvoltarea acestui tip de odihnă terapeutică, nu există fluxul necesar de turiști, din cauza pandemiei”. - a spus interlocutorul.
Potrivit lui Petru Sacară, pentru a crea un asemenea complex, este nevoie să-și conjuge eforturile mai multe gospodării apicole, iar unul dintre apicultorii care a intrat în afacere trebuie să uite pentru totdeauna de ocupația sa preferată și să se recalifice complet într-un manager capabil să gestioneze o asemenea pensiune agroturistică.
„Cei care au creat deja astfel de centre întrețin stupine mici, dar, cu toate acestea, au avut o abordare originală la proiectarea mini-hotelurilor și a teritoriului adiacent: au decorat frumos stupii, toarnă mierea de diverse tipuri în recipiente speciale – diverse borcane decorative, produc lumânări frumoase din ceară, care le sunt dăruite turiștilor ca suveniruri”, a spus expertul.
Guvernul depune acum eforturi să-i ajute pe apicultori în dezvoltarea afacerii lor, dar situația este anevoioasă din cauza pandemiei cu COVID-19, iar când vor fi ridicate restricțiile este greu de spus. Deocamdată însă este pur și simplu nerentabil să investești în asemenea proiecte, a adăugat apicultorul.
El a subliniat că, de îndată ce va dispărea amenințarea pandemiei, anume acest tip al agroturismului poate deveni foarte profitabil.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova