Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Târg dulce în Capitală: Cât costă mierea și cu ce noutăți au venit apicultorii

Abonare
Mai mulți apicultori din țară participă în aceste zile la un târg în centrul Capitalei. În acest an, mierea este cu 30 la sută mai puțină, iar prețurile au crescut cu până la 20 de lei pentru un kilogram.

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Apicultorii din toată țara și-au dat întâlnire la un târg dulce organizat în centrul Capitalei. Începând de astăzi și până în data de 23 august, toți iubitorii de miere sunt așteptați la eveniment ca să-și facă provizii. Vizitatorii au posibilitate să guste mierea și să cumpere produsele care le sunt pe plac direct de la producători.

Apicultorii se plâng că practic nu au strâns miere de salcâm, iar din alte flori producția este mai puțină cu 30%. Asta s-a întâmplat din cauza înghețurilor de primăvară și a secetei.

''Ca anul acesta nici părinții, nici buneii nu au văzut așa an greu niciodată. Foarte puțină miere, anul acesta practic nu-i. Totuși, din ce am reușit să adunăm, am adus la târg miere de tei și flori. Sperăm să vină cât mai mulți cumpărători'', susține apicultorul Nicolae Jomiru.

Și prețurile au crescut cu până la 20 de lei pentru un kilogram. Totuși, cumpărătorii spun că nu-i sperie acest fapt. 

 ''Am procurat miere de tot felul, adică pentru răceală, pentru tensiune, pentru liniștire. Prețurile sunt un pic mai mari, dar și muncă este multă'', a spus o cumpărătoare. 

Prețul unui kilogram de miere variază între 70 și 150 de lei, cea mai scumpă fiind mierea de salcâm, care, de altfel, este încă de anul trecut, din rezervă. Târgul se va încheia duminică, iar oamenii sunt așteptați atât în Scuarul Catedralei, cât și la Teatrul de Operă și Balet.

Anterior Sputnik a relatat că din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Printre motive sunt: seceta, apoi înghețurile și temperaturile scăzute în luna mai, nespecifice pentru această perioadă a anului.

Apicultorul Constantin Stegărescu din Călărași a declarat că recolta din anul acesta va acoperi doar necesitățile familiei lui. Pentru ca albinele să supraviețuiască, va fi nevoie de alimentarea lor cu sirop de zahăr.

Târgul mierii 18-23 august - Sputnik Moldova
FOTO: De ziua lor, apicultorii organizează un târg în centrul Capitalei

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că acest an a fost unul dezastruos pentru această sferă.

“Probabil, guvernul ar trebui să anunțe acest sezon unul arid și să întreprindă anumite măsuri de urgență. Dacă apicultorii nu vor primi vreun ajutor în acest an din partea satului, atunci în continuare oamenii nu vor mai avea dorința de a se înregistra în calitate de agenți economici”, a subliniat expertul.

O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor în întreaga lume. Doar în anul 2015, pe teritoriul SUA au pierit aproximativ 40 la sută din coloniile de albine, iar în Europa populația acestora s-a redus cu aproximativ 12 la sută.

Moldova a rămas fără miere: cel mai prost an pentru apicultori

Unul din motivele de bază a acestui fenomen este utilizarea chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare. De asemenea, albinele nu au imunitate la bolile și paraziții periculoși, apăruți din cauza încălzirii globale.

Dacă ritmurile mortalității albinelor se vor menține (peste 20 la sută anual) atunci aceste insecte ar putea dispărea cu desăvârșire în 2035. Acest lucru poate provoca o foamete în întreaga lume pentru că vor dispărea plantele polenizate de albine. În consecință, urmând lanțul vor dispărea și animalele ierbivore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0