Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fadei Nagacevschi: Care au fost prioritățile Ministerului Justiției

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Justitiei
Ministerul Justitiei - Sputnik Moldova
Abonare
Invitatul studioului Sputnik Moldova din această seară a fost ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a vorbit despre reformarea domeniului prin consolidarea sistemului judecătoresc.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat astăzi în studioul Sputnik Moldova că reforma Justiției se află la etapa la care trebuia să ajungă conform planului inițial al guvernării și a oferit detalii despre acest proces.

Invitat la emisiunea „Contrapunct”, moderată de Eduard Maciac, ministrul Fadei Nagacevschi a ținut să sublinieze că reforma Justiției „se numește astăzi nu „reformă”, dar consolidarea sistemului judecătoresc”.

„Pentru că a fost un an electoral, Ministerul Justiției și-a concentrat eforturile pe activitatea de planificare”, a spus Fadei Nagacevschi.

© Sputnik / Mihai CarausFadei Nagacevschi
 Fadei Nagacevschi: Care au fost prioritățile Ministerului Justiției - Sputnik Moldova
Fadei Nagacevschi

„Consolidarea sistemului judecătoresc urmează să aibă loc în următoarea formulă: se modifică Constituția în ceea ce privește consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a sistemului judecătoresc. Al doilea pas: se perfectează strategia și planul de acțiuni – în planul de acțiuni deja urmând să fie incluse toate politicile Ministerului Justiției pe toate domeniile sistemului de drept al Republicii Moldova”, a spus ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Societate
Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

Fadei Nagacevschi a declarat că de la începutul anului s-a muncit la planul de acțiuni și la strategie, aceste documente fiind elaborate împreună cu toate părțile interesate din Republica Moldova, cum ar fi societatea civilă, instituțiile de stat și, de asemenea, au fost consultate cu experții Consiliului Europei.

Strategia, în sfârșit, este definitivată, a precizat ministrul, adăugând că mai este așteptat avizul de la Ministerul Finanțelor. După emiterea avizului, se va proceda la aprobarea strategiei și planului de acțiuni în Guvern.

Ministrul Justiției a explicat de ce sunt importante aceste două documente.

„De ce sunt importante aceste acte? Pentru că, dacă ați observat pe parcursul anului, dacă Ministerul Justiției ieșea cu vreun proiect de lege mai sensibil, imediat interveneau anumite atacuri din partea politicienilor că, uite, se face în mod imprevizibil, se face în interesul unui partid sau altuia. Aprobând un plan de acțiuni, deja vor dispărea o serie de critici la adresa guvernărilor, indiferent cine va fi la guvernare, la adresa Ministerului Justiției”, a explicat Fadei Nagacevschi.

Ministrul Justiției a adăugat că, pe viitor, „politicienii vor avea în față planul de acțiuni și vor înțelege de ce intervine o modificare legislativă sau alta”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0