Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără cozi la urne! Scanere pentru identificarea alegătorilor

© Photo : Programul Națiunilor Unite pentru DezvoltarePentru identificarea alegătorilor din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor fi utilizate scanere
Pentru identificarea alegătorilor din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor fi utilizate scanere - Sputnik Moldova
Abonare
La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi folosite scanere pentru a identifica mai rapid persoanele ce vin să voteze. Acestea nu vor fi folosite însă în toate secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a primit o donație de 240 de scanere  din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Участие председателя Госдумы РФ С.Е.Нарышкина в сессии ПАСЕ - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale 2020: Fără observatori APCE

Acestea vor fi distribuite în secțiile de votare deschise în afara țării, în stânga Nistrului și în municipiului Chișinău. Astfel, procesul de înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „ALEGERI” va decurge mai rapid. 

În 2019, în cadrul alegerilor locale, au fost folosite 80 de astfel de scanere în secțiile de votare din Capitală. 

Atunci s-a demonstrat că înregistrarea prin scanare exclude erorile umane și nu se formează cozi la urne. Timpul de așteptare a fost redus cu 72%. 

Acum, în secțiile de votare din afara țării vor ajunge 120 de scanere adaptate la modelul actului de identitate de tip pașaport și buletin de identitate.

© Photo : Programul Națiunilor Unite pentru DezvoltarePentru identificarea alegătorilor din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor fi utilizate scanere
Fără cozi la urne! Scanere pentru identificarea alegătorilor - Sputnik Moldova
Pentru identificarea alegătorilor din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor fi utilizate scanere

Un alt lot va ajunge în cele mai aglomerate secții de votare din suburbiile municipiului Chișinău. 

Scanere vor fi distribuite și în secțiile de votare deschise pentru alegătorii ce locuiesc în stânga Nistrului. 

„Noul utilaj vine exact într-un moment în care, pentru prima dată în istoria alegerilor organizate în Republica Moldova, suntem obligați să desfășurăm scrutinul în condiții de pandemie și să găsim soluții să protejăm cât mai mult funcționarii electorali, expuși în prima linie în ziua votului. Astfel, scanerele ne vor ajuta în acest sens, dar, în primul rând, reprezintă un instrument nou care completează dotarea tehnologică modernă a instituției pentru a organiza alegeri corecte și transparente”, a remarcat președintele CEC, Dorin Cimil, potrivit unui comunicat de presă.

În acest fel, autoritățile electorale speră că nu se vor forma cozi la secțiile de votare, așa cum se întâmplă de obicei, mai ales în diasporă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0