Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert

© Photo : Facebook / Andrei NăstaseAndrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European
Andrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul a explicat de ce candidații partidelor de centru-dreapta merg dezbinați în alegerile prezidențiale, ”furând” unii de la alții anumite segmente ale electoratului.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Pe flancul politic de dreapta s-a creat o situație când fiecare vot al cetățenilor țării este ”de aur”, din cauza spectrului de candidați care reprezintă diverse partide și mișcări politice. Electoratul de centru-dreapta este fragmentat, ceea ce îi oferă mai multe șanse succes în alegeri actualului șef al statului Igor Dodon.

Astfel, acest segment din câmpul politic al țării este reprezentat de președinta Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu, liderul acestui segment. Principalul ei contracandidat ”din dreapta” este șeful formațiunii politice ”Acțiune și Solidaritate” (Platforma DA) Andrei Năstase, după care îl urmează liderul Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu și șeful Partidului Liberal Dorin Chirtoacă.

”În interiorul așa-numitei drepte moldovenești au existat întotdeauna disensiuni. În pofida doctrinei și ideologiei, aceștia au mult mai multe divergențe decât cei de stânga. Vom vedea cum vor evolua relațiile dintre ei mai departe”, a declarat în studioul Sputnik Moldova politologul Angela Colațchi.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Expertul a amintit că în partidele ce centru-stânga este mai multă disciplină, deoarece acolo sunt repartizate clar sarcinile fiecăruia, este construită o anumită verticală a puterii în interiorul formațiunii politice. La partidele de dreapta totul este altfel – acestea caută mult timp compromisuri în cazul principalelor decizii adoptate, iar de aici vine și această inconsecvență în acțiuni.

”Disputele în jurul reperelor valorice reprezintă o trăsătură distinctivă a partidelor de dreapta, chiar și în Moldova. Alegătorii din țara noastră nu sunt pregătiți încă pentru un astfel de comportament al politicienilor de dreapta, când în campania electorală din 2016 Năstase a susținut-o pe Sandu, iar în actuala cursă pentru prezidențiale – nu”, a subliniat interlocutoarea.

Colațchi este sigură că susținătorii partidelor de centru-dreapta trebuie să perceapă mai calm astfel de contradicții pe acest flanc politic, deoarece chiar ținând cont de o nepotrivire incompletă a doctrinelor ideologice, cei de dreapta sunt uniți oricum prin programe de acțiune similare.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0