Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Un sondaj de opinie realizat de compania Intellect Group arată care sunt intențiile de vot ale alegătorilor înaintea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Potrivit studiului realizat de Intellect Group, în turul doi al alegerilor prezidențiale vor ajunge actualul șef al statului Igor Dodon și președintele PAS Maia Sandu, așa cum au arătat și alte sondaje de opinie. 

CANDIDAȚII LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL MOLDOVEI - Sputnik Moldova
Portretele candidaților la prezidențiale 2020

Respondenții au fost întrebați care dintre candidați sunt cei mai potriviți pentru funcția de președinte. 51,4% au optat pentru Igor Dodon, pentru Maia Sandu - 23,1%, pentru Andrei Năstase - 5,1%, pentru Renato Usatîi - 3,1%, pentru Violeta Ivanov - 2,9%, pentru Octavian Țîcu - 1,2%, pentru Tudor Deliu - 0,9%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 0,4%.

„Putem vorbi despre câțiva factori care au influențat aceste cifre. În primul caz putem vorbi despre „memoria electorală”. Anume acești doi candidați (Maia Sandu și Igor Dodon) s-au întâlnit în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Tot aici putem vorbi de calitățile profesionale ale acestor lideri - calități manageriale, de lider și, nu în ultimul rând, de susținerea echipelor. Noi îl vedem pe Igor Dodon susținut de echipa Partidului Socialiștilor și pe al doilea loc - pe Maia Sandu, care este susținută de partidul PAS”, a spus directorului companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi. 

Cu toate acestea, când au fost întrebați pe cine ar vota în primul tur, unii dintre cei intervievați au avut altfel de opțiuni decât atunci când au fost întrebați pe cine îl cred mai potrivit pentru funcția de șef de stat. 

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Prezidențiale: Cum vor vota persoanele cu reședința expirată

În primul tur de scrutin, potrivit rezultatelor sondajului, Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, Maia Sandu - 18,6%, pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. 

Pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 octombrie, pe un eșantion de 1453 de persoane. Marja de eroare este de plus-minus 2,7%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0