Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trebuie să confirme că sunt în viață pentru a beneficia de pensie

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaМосква во время режима самоизоляции жителей
Москва во время режима самоизоляции жителей - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii cu domiciliul în străinătate trebuie să prezinte la CNAS un certificat care să confirme că mai sunt în viață, pentru a putea beneficia în continuare de pensie.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Moldovenii care au domiciliul pe teritoriul unui alt stat și primesc pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială vor trebui să prezinte, până pe 31 decembrie 2020, certificate de viață la Casa Naţională de Asigurări Sociale. Acest lucru este necesar pentru ca beneficiarii să-și poată primi prestația și în anul viitor.

Пенсионер на скамейке, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Cum își vor primi pensia moldovenii care au lucrat și acasă, și în Rusia

Este vorba de acele persoane care domiciliază pe teritoriul Bulgariei, Portugaliei, României, Luxemburgului, Estoniei, Cehiei, Austriei, Belgiei, Poloniei, Ungariei, Lituaniei, Germaniei, Turciei şi beneficiază de pensie acordată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Certificatul de viață urmează să fie completat de beneficiarii de pensii stabilite în baza prevederilor acordurilor internaţionale de securitate socială și autentificat de către instituţia competentă a statului contractant unde persoana își are traiul permanent.

Certificatul de viață în original trebuie prezentat la adresa CNAS. În cazul neprezentării acestuia, plata pensiei va fi suspendată din 1 ianuarie 2021. Aceasta va fi reluată din data suspendării, cu condiția prezentării respectivului certificat, atenționează CNAS.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS.

Aproape 600 de mii de pensionari vor primi câte 900 de lei>>>

Amintim că moldovenii domiciliați în țările enumerate mai sus și care primesc pensii din Republica Moldova, în baza prevederilor  respectivelor acorduri, au obligația să prezinte anual un certificat care să ateste faptul că sunt în viaţă, până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

În cazul noilor beneficiari, dacă între data depunerii cererii de pensionare şi data primei plăţi a pensiei stabilite prin decizia de acordare a prestaţiei sociale s-au scurs mai mult de 180 de zile calendaristice, aceștia vor primi împreună cu decizia de acordare a prestaţiei sociale și un exemplar al certificatului de viaţă, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze în acest caz după primirea certificatului completat, semnat şi ştampilat, care să ateste că beneficiarul este în viaţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0