Nokia va livra 5G pentru Telia în Țările Scandinave și Baltice

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaВ Крыму запустили первые станции мобильной связи стандарта LTE
В Крыму запустили первые станции мобильной связи стандарта LTE - Sputnik Moldova
Abonare
Compania va furniza 7,5 mii de emițătoare 5G pentru Telia în Finlanda, Țările Scandinave și Statele Baltice.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Corporația finlandeză Nokia va furniza aproximativ 7,5 mii de emițătoare 5G pentru Telia în Finlanda, Țările Scandinave și Statele Baltice, a declarat miercuri furnizorul de echipamente, informează RIA Novosti.

Telia este o companie de telecomunicații. Sediul central se află în Stockholm. Cei mai mari acționari ai companiei sunt guvernele Suediei (37,3%) și ale Finlandei (11,7%). Compania deservește toate resursele de comunicații guvernamentale din Finlanda. Împreună cu filialele sale, aceasta deservește 80,1 milioane de clienți din Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Țările Baltice, Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Moldova și alte țări CSI.

"Suntem încântați să extindem parteneriatul nostru de lungă durată cu Telia. De peste o jumătate de secol am lucrat cu Telia pentru a oferi cea mai bună conectivitate din clasă - continuând acum în era 5G în timp ce livrăm această tehnologie către Telia în Finlanda și dezvoltăm o rețea 5G în Țările Nordice și Țările Baltice”, a declarat CEO-ul Nokia Pekka Lundmark.

În cadrul unui acord de cinci ani, care include modernizarea rețelelor învechite și va acoperi 7,5 mii de emițătoare, „Nokia va furniza 5G în Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Norvegia, Suedia, țările nordice și Țările Baltice”.

Павильон компании Huawei на международной выставке информационных и коммуникационных технологий Связь - 2017 в Москве. - Sputnik Moldova
Marea Britanie interzice antenele 5G produse de Huawei

Rețeaua 5G a Telia din Finlanda a fost lansată în septembrie 2018, pusă în funcțiune comercială la începutul anului 2019 și acoperă în prezent 25% din teritoriul în care locuiesc potențialii consumatori.

Tehnologia 5G în Moldova

În Moldova, tehnologia 5G va fi implementată în două etape, potrivit Guvernului. Astfel, prima etapă va fi 2020-2022, în care urmează a fi consolidată rețeaua existentă de antene 4G, și o a doua etapă - 2023-2025 când vor fi organizate licitații pentru frecvențele 5G la care vor participa investitorii, precum și dezvoltarea rețelelor 5G.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei, Vitalie Tarlev, în Republica Moldova nu există deocamdată antene 5G.

”Acestea sunt în planul operatorilor și în planul autorităților. Din partea autorităților, noi trebuie să punem cadrul de politici și resursa de spectru. Operatorii analizează capacitatea pieței de a absorbi aceste servicii, după care vor veni cu investiții, dezvoltare de rețele și oferta de pachete pentru utilizatorul final”, a declarat Tarlev, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

În data de 10 iunie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a consultat furnizorii de comunicații electronice mobile și instituțiile de sănătate publică privind implementarea tehnologiei 5G.

Testarea tehnologiei 5G în Moldova - Sputnik Moldova
Implementarea tehnologiei 5G în Moldova: Planul autorităților pentru următorii 5 ani

Precizăm că tehnologia 5G a fost testată pentru prima dată în Moldova încă în martie 2019, pe când ministru al Economiei era Chiril Gaburici. Atunci Gaburici declara că ”Republica Moldova ar putea servi drept o țară de testare a tehnologiilor performante. În acest context, încurajez operatorii să investească și să crească aici în Republica Moldova”.

Anterior, Guvernul anunța, încă în ianuarie 2019, despre intențiile gigantului chinez ZTE de a investi în implementarea tehnologiei 5G în Republica Moldova. Atunci, premierul Pavel Filip declara că ”o să aveți suportul necesar și toată deschiderea din partea echipei guvernamentale. Dacă o să depunem cu toții efort, vom vedea extinderea și dezvoltarea companiei ZTE în țara noastră”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0