Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova
Abonare
De Ziua Mondială de Combatere a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, aflați despre cauzele și metodele de profilaxie a maladiei de la medicul Iurie Cușnir.
Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Numită și "boala oaselor fragile", osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare ce poate duce la deformarea sau fracturarea oaselor.

Potrivit medicului Iurie Cușnir, masa osoasă (densitatea osoasă) scade după varsta de 35 de ani. Sunt diverse cauze și factori de risc care contribuie la apariția bolii.

"Cauza principală este insuficiența de calciu, magneziu, zinc, vitaminelor D, A și B. Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, cafeaua, băuturile carbogazoase la fel contribuie la apariția bolii. Un alt factor este cel endocrin - perioada de schimbări hormonale la femei (în timpul sarcinii, alăptării, menopauzei). Excesul de proteină de origine animală, sare, zahăr și grăsimi săturate. Alți factori ar fi stresul cronic și oboseala", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Iurie Cușnir..

Medicul a mai precizat că pierderea masei osoase ce duce la osteoporoză se dezvoltă încet. Adesea fără simptome sau semne exterioare, iar o persoană poate să nu știe că suferă de această maladie până când nu are o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Dureri de cap și oboseală: Cum să înfrunți astenia de toamnă

Iurie Cușnir a remarcat că osteoporoza poate fi prevenită dacă oamenii vor face mai multă mișcare, vor consuma mai multe leguminoase, dacă vor consuma cofeina cu moderație, vor elimina viciile precum fumatul și alcoolul și vor lua calciu și vitamina D.

Potrivit statisticilor, peste 200 milioane de femei după vârsta de 45 de ani suferă de osteoporoză. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 numărul celor care suferă de această maladie va ajunge la un miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0