Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertizare: Nu trebuie să aveți aceste contacte în telefon

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaСмартфон
Смартфон - Sputnik Moldova
Abonare
În telefonul mobil sunt concentrate aproape toate datele personale ale utilizatorului. Cum să nu ajungi victimă a escrocilor în cazul pierderii acestuia cum – explicația juristului.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În orice moment, telefonul mobil vă poate fi furat sau îl puteți pierde. Cel mai grav este că, odată cu el, datele dumneavoastră personale pot ajunge pe mâna unor oameni necinstiți. Șeful filialei Colegiului Avocaților din Moscova, Anatoli Mironov, a explicat pentru Agenția ”Prime” ce trebuie să facem ca să ne asigurăm împotriva unor astfel de situații

Трансляция групповых программ фитнес-клуба в Новосибирске - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, urmăriți prin intermediul aplicațiilor pe smartphone

Pentru propria siguranța, trebuie respectate normele minime de precauție și anume, niciodată să nu indicați în agenda de adrese a telefonului datele complete ale rudelor dumneavoastră apropiate, cu indicarea gradului de rudenie.

De exemplu, niciodată nu salvați în contacte ”mama”, ”tata” sau ”sora”, cu indicarea numelui și prenumelui acestora.

Potrivit expertului, escrocii i-ar putea expedia un mesaj de pe telefonul pe care vi l-au furat mamei dumneavoastră de exemplu: ”Dragă mamă, nu pot vorbi acum, dar îți va telefona cineva și fă ceea ce te va ruga el”. Iar apoi răufăcătorul îi va suna mamei deja de la alt telefon și îi va spine că aveți urgentă nevoie de bani pentru a scăpa de anumite neplăceri.

”Iar motivele în acest caz ar putea fi dintre cele mai diverse – începând de la un accident rutier și reținerea de către Poliție până la povești despre datorii inexistente sau o informație compromițătoare despre dumneavoastră, care poate fi nimicită doar după transmiterea unei sume importante de bani”, a adăugat juristul.

De asemenea, nu notați în smartphone codul cardurilor dumneavoastră bancare, acestea nu trebuie să fie nici în agenda telefonului, nici în fișierele care se  păstrează în telefon. Nu notați codul de acces al interfonului, cu indicarea numărului apartamentului și etajului.

La păstrarea datelor personale vă pot ajuta funcțiile de securizare încorporate ale telefonului, pe care trebuie să le utilizați obligatoriu. Nu este de prisos nici o verificare periodică a informației pe care o păstrați în smartphone – dacă ați constatat că aceasta vă poate dăuna în cazul în care ar ajunge în mâini străine, cel mai bine este să o ștergeți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0