Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii, urmăriți prin intermediul aplicațiilor pe smartphone

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaТрансляция групповых программ фитнес-клуба в Новосибирске
Трансляция групповых программ фитнес-клуба в Новосибирске - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți cetățeni nici nu bănuiesc că datele lor personale pot fi utilizate prin diverse metode, de aceea ar trebui să fie maximum de prudenți la utilizarea smartphone-urilor.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. orice cetățean care are smartphone trebuie să fie conștient de faptul că este urmărit în permanență, toate operațiunile pe care le efectuează prin intermediul acestui dispozitiv sunt analizate minuțios, iar datele sunt stocate pe anumite servere. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova expertul în domeniul tehnologiilor informaționale Veaceslav Cunev.

”Acele scandaluri care au avut loc în țară pe parcursul ultimilor câțiva ani au demonstrat că majoritatea absolută a dispozitivelor controlează tot ceea ce facem. Informațiile pot fi colectate și de companiile care asigură smartphone-urile cu programe”, a precizat interlocutorul.

Cea mai simplă dovadă că utilizatorul de smartphone sau tabletă este urmărit este reclama care apare într-un șir de messengere, privind procurarea unor sau altor mărfuri, de care persoana respectivă s-a interesat anterior. Este suficient să spui ceva în discuția pe un ”internet service” și propunerea ca să cumpărați un lucru oarecare va apărea imediat pe ecranul device-ului dumneavoastră.

Ransomware attacks global IT systems - Sputnik Moldova
Societate
Control total: Cetățenii Moldovei nici nu bănuiesc cum sunt urmăriți

”Cu o probabilitate de 99%, este analizat ceea ce vorbiți. Cu toții purtăm cu noi dispozitive de o productivitate demențială (smartphone – n.red.) care ne pot asculta, pot determina locul în care ne aflăm, pot înțelege acțiunile noastre. Ar fi naiv să credem că nimeni nu utilizează aceste date”, a declarat expertul.

Potrivit lui Cunev, fiecare cetățean al țării trebuie să ține munte că, posibil, chiar el deja acum este urmărit în acest mod. Mai mult decât atât, acțiunile posesorului de notebook pot fi urmărite prin intermediul camerei și microfonului. Mulți specialiști IT, atunci când își cumpără un laptop nou deconectează pentru totdeauna camera printr-o modalitate specială, doar pentru ca datele lor personale să nu ajungă în proprietatea unor răufăcători sau programe speciale pentru care această informație este interesantă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0