Un nou protest în Belarus: Au răsunat împușcături

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaУчастники акции протестов пенсионеров в Минске
Участники акции протестов пенсионеров в Минске - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou miting neautorizat s-a desfășurat astăzi în capitala Belarusului. În cadrul protestului, au fost efectuate câteva împușcături.

CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. La protestul desfășurat astăzi la Minsk au răsunat împușcături, transmite agenția de presă RIA Novosti. 

Poliția belarusă a precizat că forțele de ordine au efectuat câteva împușcături în aer cu gloanțe de cauciuc, după ce protestatarii au început să arunce în ei cu pietre. 

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus - Sputnik Moldova
De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania

Potrivit RIA Novosti, s-au tras focuri de avertizare când o coloană din mii de protestatari s-a apropiat de cordonul poliției de pe bulevardul Partizanski și apoi s-au îndreptat în direcția opusă spre centrul orașului.

Forțele de securitate l-au reținut pe unul dintre protestatari, care s-a apropiat foarte aproape de ei, apoi nu au întreprins nicio măsură. La fața locului se află vehicule de protecție „Rubej”, o ambulanță, mai multe tunuri de apă, precum și aproximativ 200 de soldați ai trupelor interne din Belarus și trupele OMON.

Ei sunt complet echipați, cu scuturi metalice, bastoane și căști. În fața cordonului, o sârmă ghimpată este întinsă pe două rânduri.
Oamenii legii nu permit nimănui să părăsească bulevardul Partizanski, inclusiv jurnaliștilor. Duminică, opoziția din Belarus a organizat proteste masive.

De dimineața, măsurile de securitate au fost intensificate la Minsk, echipamentele speciale și forțele de securitate au fost dislocate în centrul orașului, piețele centrale au fost îngrădite. De asemenea, accesul la internet mobil nu funcționează în capitala Belarusului.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia se alătură sancțiunilor impuse de Belarus împotriva Occidentului

Oamenii legii au efectuat o serie de rețineri.

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

La sfârșitul lunii septembrie, Lukașenko a fost învestit în funcția de președinte. Acest lucru a provocat o altă serie de proteste. Potrivit șefului diplomației UE, Josep Borrell, inaugurarea este lipsită de legitimitate democratică și duce la o adâncire a crizei în Belarus.

Lukașenko a acuzat Statele Unite de organizarea mitingurilor. Președintele a adăugat că țările occidentale se joacă după cum le cântă Washingtonul. Potrivit liderului belarus, Occidentul vrea să întoarcă Minskul împotriva Moscovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0