Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Ce se va întâmpla cu prețul la „Carte Verde”

© Sputnik / Mihai CarausAlina Osoianu
Alina Osoianu - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, Alina Osoianu, spune ce trebuie să se întâmple în Moldova pentru ca prețul la asigurările „Carte Verde” să se micșoreze, așa cum solicită consumatorii.
Important pentru șoferi –Ce se va întâmpla cu prețul la „Carte Verde”

Directorul BNAA, Alina Osoianu, spune că la ora actuală companiile nu pot micșora termenul de 15 zile la procurarea unei asigurări de răspundere civilă în baza certificatelor internaţionale ”Carte Verde”, implicit să micșoreze prețul ei, iar o soluție ar fi comasarea poliției interne RCA cu „Carte Verde”. Osoianu consideră că în cazul comasării acestor două prime de asigurări prețul la „Carte Verde” ar putea fi mai mic, iar cel pentru RCA ar crește. Totuși, afirmă ea, acest lucru nu se va întâmpla în timpul apropiat, pentru că Moldova mai are de îndeplinit multe condiționalități, iar una dintre ele ar fi semnarea de către statul nostru a mai multor acorduri multilaterale la nivel european privind comasarea acestor prime unice.

Валюта - Sputnik Moldova
Moldovenii își asigură mașinile și casele, nu și viața

„O soluțlie ar fi unificarea poliției RCA interne cu „Carte Verde” și atunci calcularea tarifelor s-ar face mixt, iar asta ar diminua din prețul pentru „Carte Verde”. În schimb ar crește prețul pentru RCA intern, așa cum este în statele europene. Moldova încă nu a ajuns la etapa unificării acestor două tipuri de asigurări, RCA și Cartea Verde, pentru că statul nostru nu este parte la o serie de acorduri multilaterale la nivel european”, a precizat Alina Osoianu.

Ea mai spune că o analiză recentă efectuată de BNAA indică faptul că produsul RCA în Moldova este neprofitabil.

 „Trebuie să vă spun că asiguratorii vând în Moldova RCA-ul în pierdere cu aproximativ 15 %, iar o eventuală unificare a acestui produs cu „Carte Verde” ar majora prețul la RCA intern și ar micșora prețul pentru „Carte Verde”, a punctat Alina Osoianu.

Companiile de asigurări din Moldova au ratat aproximativ 200 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2020, din cauza crizei economice provocate de COVID-19. Piața de asigurări în Moldova este concentrată pe segmentul asigurărilor auto RCA, „Carte Verde” și CASCO, acestea fiind cele care generează cel mai mare volum de prime, peste 60% din totalul primelor subscrise.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0