Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii își asigură mașinile și casele, nu și viața

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Piața asigurărilor de viață din Moldova nu a înregistrat niciodată salturi spectaculoase. Moldovenii, dacă au niște bani, preferă să-și asigure mai degrabă averea, iar asigurările de viață sunt pe ultimul loc.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Piața asigurărilor de viață continuă să dețină o pondere mică în totalul industriei de asigurări. Potrivit unui raport elaborat de Comisia Națională a Pieței Financiare, în 2019 doar puțin peste 6 la sută din totalul asigurărilor au fost de viață, iar 93,78 la sută au fost asigurări generale. 

© Photo : CNPFStructura pieței de asigurări
Moldovenii își asigură mașinile și casele, nu și viața - Sputnik Moldova
Structura pieței de asigurări

Când vorbim de asigurări generale, trebuie să înțelegem că în majoritatea cazurilor este vorba despre asigurările auto - RCA și Carte Verde, precum și CASCO, primele două fiind obligatorii, iar cea de-a treia fiind facultativă. În 2019, aceste trei tipuri de asigurare au constituit peste 67% la sută din totalul asigurărilor generale. 

Portofoliul asigurărilor

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, anul trecut peste 50 la sută din totalul asigurărilor au fost cele de răspundere civilă. Acestea sunt urmate de asigurările de bunuri, care au constituit aproape 34% din total, și doar puțin peste 14 la sută au fost „asigurări de persoane”. În ultima categorie sunt incluse primele care servesc interesele legate de sănătatea asiguratului, capacitatea de muncă, viață și pensiile de vârstă.

Cu alte cuvinte, moldovenii își asigură mai întâi de toate mașinile, apoi alte bunuri și abia în ultimă instanță se gândesc să-și asigure viața sau sănătatea. 

Comisia Națională a Pieței Financiare consideră „îngrijorător” faptul că „asigurările de persoane” au o pondere atât de mică în totalul primelor brute subscrise. CNPF atrage atenția că acestea au o dimensiune infimă în comparație cu alte țări, ceea ce „expune piața propriu zisă la riscuri mai consistente.

De ce este important să ne asigurăm viața

Doar 80 de lei anual - atât trebuie să plătească un moldovean care vrea să-și asigure viața. Însă, mânați probabil de frica de-a atrage necazul, puțini preferă să cumpere astfel de polițe. Oamenii trebuie să știe însă că acest tip de asigurare prevede despăgubiri nu doar atunci când survine moartea. De exemplu, companiile care oferă astfel de asigurări garantează plata despăgubirilor în cazul în care survine o boală gravă. 

© Photo : CNPFEvoluția primelor brute subscrise
Moldovenii își asigură mașinile și casele, nu și viața - Sputnik Moldova
Evoluția primelor brute subscrise

Într-adevăr, anterior companiile doar garantau familiei o situație financiară bună după moartea asiguratului. Acum însă ele includ în categoria de riscuri asigurate și vătămarea corporală. Asta a declarat anterior în studioul Sputnik specialistul în domeniul asigurărilor Tatiana Vascan. Ea a explicat că acest tip de asigurare e binevenit în astfel de cazuri, pentru că polița obligatorie nu acoperă toate serviciile medicale necesare. 

Același tip de asigurare poate garanta despăgubirea cheltuielilor în cazul în care survin și alte evenimente ce necesită bani de care nu dispune asiguratul.

Despăgubiri plătite de companii în 2019

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, anul trecut volumul primelor brute subscrise a constituit 1 miliard 624 de milioane de lei - în creştere cu 7% faţă de 2018.

Pe de altă parte, despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat 664 milioane de lei, în creștere cu 19% față de anul 2018. Cu alte cuvinte, la 100 de lei prime subscrise, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de 40 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0