Republica Moldova are un patrimoniu divers și foarte bogat, însă acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare, a declarat Ion Ștefăniță în studioul Sputnik Moldova.
"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.
Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opera de artă, cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importanță Națională și Municipală. Acestea ar putea trezi atenția și curiozitatea oricărui cetățean sau a turiștilor care ne vizitează țara.
Anterior, Ion Ștefăniță a declarat că doar în perioada 2006-2010 circa 44 de obiective cu statut protejat de categorie națională și locală au fost demolate. În utlimii ani însă Agenția de Inspectare și Restaurare a Patrimoniului nu a mai înregistrat niciun proces verbal privind demolarea monumentelor istorice, comparativ cu perioada anterioară, când au fost distruse multe obiective de acest fel.
Cât privește satele Moldovei, Ion Ștefăniță spune că gospodăriile vechi pot deveni adevărate bijuterii arhitecturale. Recent, el a inițiat un proiect cultural privind reabilitarea caselor țărănești din Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Proiectul a avut priză la public, iar muzeul Casa Țăranului pe care l-a amenajat directorul AIRM într-o casă veche din sat s-a bucurat în acest an de atenția multor turiști moldoveni.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova