Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ștefăniță: Avem patrimoniu bogat, dar nevalorificat

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit la Sputnik despre starea monumentelor de categorie națională și locală, precum și despre necesitatea valorificării și protejării patrimoniului arhitectural din Republica Moldova.
Ștefăniță: Avem patrimoniu bogat, dar cu regret - nevalorificat

Republica Moldova are un patrimoniu divers și foarte bogat, însă acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare, a declarat Ion Ștefăniță în studioul Sputnik Moldova.

"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opera de artă, cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importanță Națională și Municipală. Acestea ar putea trezi atenția și curiozitatea oricărui cetățean sau a turiștilor care ne vizitează țara.

Anterior, Ion Ștefăniță a declarat că doar în perioada 2006-2010 circa 44 de obiective cu statut protejat de categorie națională și locală au fost demolate. În utlimii ani însă Agenția de Inspectare și Restaurare a Patrimoniului nu a mai înregistrat niciun proces verbal privind demolarea monumentelor istorice, comparativ cu perioada anterioară, când au fost distruse multe obiective de acest fel. 

Casele vechi din Molovata Nouă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Casele părăsite de la sate pot deveni adevărate bijuterii turistice : Foto
"Am moștenit un patrimoniu divers și foarte bogat, cu încărcătură istorică și arhitecturală, dar nu conștientizăm valoarea identitară, istorică și economică a acestuia. Fiecare obiectiv protejat poate să genereze dezvoltarea unui sat, oraș, în final dezvoltarea țării. De aceea, este important să ne implicăm fiecare: cetățenii, agenții economici și autoritățile", a menționat interlocutorul.

Cât privește satele Moldovei, Ion Ștefăniță spune că gospodăriile vechi pot deveni adevărate bijuterii arhitecturale. Recent, el a inițiat un proiect cultural privind reabilitarea caselor țărănești din Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Proiectul a avut priză la public, iar muzeul Casa Țăranului pe care l-a amenajat directorul AIRM într-o casă veche din sat s-a bucurat în acest an de atenția multor  turiști moldoveni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0