Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economia țării în caz de reintroducere a stării de urgență

© Sputnik / Anatolii KiriakКишинев выходит из режима ЧП
Кишинев выходит из режима ЧП - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au acordat reprezentanților administrațiilor locale raionale și orășenești împuternicirea de a impune măsuri restrictive în legătură cu pericolul răspândirii COVID-19. Expertul a analizat modul în care acest lucru ar putea afecta economia națională.

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Starea de urgență instituită în țară din cauza pericolului răspândirii în masă a unui nou tip de coronavirus în primăvara acestui an nu era deloc necesară pentru a fi introdusă la nivel național, era suficient să ne limităm doar la măsuri regionale, în funcție de situația epidemică dintr-un anumit teritoriu. Expertul economic Viorel Girbu a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova.

"S-ar fi putut limita la introducerea unor măsuri stricte de carantină doar în unele localități, atunci economia țării nu ar fi suferit atât de mult. La această etapă, Guvernul a făcut ceea ce trebuie, acest sistem trebuie dezvoltat. Nici nu merită să luăm în considerare o posibilă reintroducere a stării de urgență la nivelul întregii țări", consideră interlocutorul.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova
Specialistul este convins că: pentru a impune măsuri dure în toată țara, sunt necesare circumstanțe foarte serioase, iar aceasta poate fi privită doar ca o măsură extremă, deoarece economia națională a Moldovei, pur și simplu, nu poate rezista la o altă lovitură de acest gen, economia va suferi un colaps total.

”Chiar și pe scena internațională, experții au ajuns la concluzia că nu ar trebui impusă starea de urgență la scara unor țări întregi. Este necesar să se calculeze clar ce vom pierde în economie dacă autoritățile vor recurge în continuare la astfel de măsuri și ce beneficii va avea ramura medicală a țării", a adăugat Girbu.

Acum, economia Moldovei se află într-o stare de neinvidiat, iar antreprenorii și o serie de proprietari de companii, în special în domeniul restaurantelor și al turismului, ar putea da faliment în cele din urmă dacă Guvernul decide să reintroducă starea de urgență din cauza amenințării răspândirii coronavirusului, consideră Gîrbu.

"În acest caz, va fi dificil pentru lucrătorii obișnuiți care trebuie să-și întrețină familiile. Decizia de a reintroduce starea de urgență va deveni extrem de nepopulară în rândul oamenilor. Iar guvernul central înțelege astăzi cât de distructiv este să impui astfel de restricții", a rezumat expertul.

Viore Gîrbu - Sputnik Moldova
Viorel Gîrbu, despre impactul crizei politice asupra economiei - Audio
În perioada 17 martie - 15 mai, a fost instituită stare de urgență în Moldova din cauza răspândirii pandemiei. Și din 15 mai, a fost instituită stare de urgență în sănătate publică, care a fost în vigoare până la 30 septembrie. La 1 octombrie, în Moldova a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemiologice. În raioanele din țară li se atribuie niveluri de pericol „roșu, portocaliu, galben sau verde”, la fiecare două săptămâni. În funcție de acest lucru sunt schimbate și măsurile restrictive.

Comisiile teritoriale iau decizii cu privire la înăsprirea sau ridicarea restricțiilor. Măsurile Comisiei Naționale de Urgență pentru Sănătate Publică sunt de natură consultativă.

Astfel, pe 13 octombrie, Comisia Națională de Urgență a Sănătății Publice a actualizat lista districtelor după codurile de culoare ale pericolului epidemic. „Codul roșu” a fost atribuit tuturor raioanelor din Moldova, cu excepția raioanelor Hâncești, Leova și Soroca, unde este „cod portocaliu”. Nu există coduri „galbene” și „verzi” în nicio regiune a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0