Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNAS nu va mai elibera certificatele la fel ca până acum – detalii

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
CNAS anunţă modificarea din 1 decembrie curent a procedurii de eliberare a certificatelor ce urmează să fie prezentate unor instituții.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. La Casele Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) se atestă zilnic un număr foarte mare de adresări privind eliberarea a tot felul de certificate, extrase din cont şi alte documente ce urmează a fi prezentate altor instituţii,  pentru ca oamenii să poată beneficia de diferite servicii şi facilităţi. Situația dată afectează procesul de deservire a beneficiarilor şi solicitanţilor de prestaţii sociale, constată Casa Națională de Asigurări Sociale.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Fără cozi la ghișee: Cum va putea fi depusă cererea de reexaminare a pensiei

Acest lucru este cu atât mai nedorit în actuala situație epidemică, sporind riscurile pentru sănătatea celor mai vulnerabile categorii de populaţie deservite de CTAS. În context, CNAS informează că, începând cu 1 decembrie .2020, nu va mai elibera informaţii/certificate pe suport de hârtie. Instituţiile solicitante vor pitea obţine informaţiile necesare prin accesarea datelor deţinute de CNAS, cu suportul Agenţiei de Guvernare Electronică.

Instituția precizează că pentru eficientizarea guvernării prin schimbul de date între autorităţi şi instituţii care prestează servicii publice, acestea pot utiliza o Platformă tehnologică comună de schimb de date - MConnect. Cetățenii le vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice utilizează aceste date pentru prestarea serviciilor guvernamentale.

Accesarea datelor necesare prin acest sistem ajută la rezolvarea mai rapidă și mai eficientă a problemelor cetățenilor și asigură o comunicare mai eficientă între autoritate şi beneficiarii săi.

Totodată, CNAS informează că a modificat mecanismul de eliberare a legitimaţiilor beneficiarilor de prestaţii sociale, inclusiv prin excluderea înscrierilor privind cuantumul prestaţiei sociale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0