Nemaivăzut la Iași! Proteste de Sfânta Parascheva

© Inquam Photos / Liviu ChiricaJandarmii verifică documentele de identificare ale celor care intră în Catedrala Mitropolitana din Iași, joi, 8 octombrie 2020
Jandarmii verifică documentele de identificare ale celor care intră în Catedrala Mitropolitana din Iași, joi, 8 octombrie 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Unii dintre credincioșii protestatari veniți la Iași să ceară dreptul de a se închina la moaștele Sfintei Parascheva au reușit să intre în curtea Mitropoliei după ce s-au certat cu jandarmii.

BUCUREȘTI, 14 oct - Sputnik, Marius Holdean. Tensiune maximă la Iași, unde mai multe zeci de credinicioși veniți din toată țara au protestat împotriva interziceri accesului în curtea Mitropoliei, acolo unde a fost scoasă racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Potrivit România Tv, până la urmă, în urma protestelor, unii dintre cei veniți din țară pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva au fost lăsaţi să intre în curtea Mitropoliei.

"Am avut aseara discuţii cu jandarmii. Astăzi, asa cum am promis şi cum trebui, toţi românii se vor închina la moaşte", a declarat unul dintre protestatari.

Realizatorul tv Luis Lazarus, prezent la Iași, a descris situația în cuvinte dure:

"Mi-au spus locuitorii din Iaşi că nu li se pare corect ca ceilalţi să nu fie lăsaţi să se închine la raclă. Dreptul la religie şi credință aparține tuturor. Toți cei care vor să se închine la raclă ar trebui să poată să facă acest lucru. Punctul de vedere al Patriarhiei este opus  punctului de vedere al Guvernului. Aș vrea ca Guvernul să nu se mai bage în credință. Or fi ale lor alte lucruri de ordin administrativ, dar credința nu. Am intrat. Pur și simplu s-au deschis toate porţile şi am fost lăsați să intrăm", a spus Luis Lazarus, conform România Tv.

Dar situație e încordată în continuare, iar polițiști în civil patrulează în jurul Mitropoliei și dau sancţiuni sub formă de avertismente, iar jandarmii îi fotografiază pe credincioşii fără măşti.

Inaugurarea sărbătorii Hramul Orașului Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Cum are loc primul Hram al Chișinăului pe timp de pandemie

Zona Mitropoliei arată straniu, fiind împânzită de jandarmi și polițiști, alertați de faptul că numeroși protestatari au anunțat că vor fi prezenți la Mitropolie.

Mai mulți credincioşi au strigat de altfel că vor să se închine la raclă și i-au certat pe jandarmi pentru că le împiedică accesul în curtea Mitropoliei.

Printre mesajele spuse de credincioși se numără unele foarte dure, precum "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

Și noaptea trecută a izbucnit un scandal între jandarmi și credincioși atunci când aceștia din urmă și-au cerut dreptul să intre în zona delimitată.

„Să ne spuneți legea pe care o încălcăm. Trebuie să apărați poporul", au strigat credincioșii.

„Da, suntem urmăriți de zici că suntem pericolul public numărul 1. Aseară l-am prins pe un securist cum se tot plimba și ne poza și filma! I-am zis că dacă îl mai prind o dată, va primi ce merită! V-am spus că este Statul bolșevico-fascist! Gestapoul pe urmele patrioților ! Acum înțelegeți de ce poporul trebuie să se trezească? Acum înțelegeți că nu vor să ne recuperăm țara? Suntem conduși de fasciști! Asta este adevărul!", a spus Diana Iovanovici Șoșoacă, o credincioasă aflată la Iași, arată România Tv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0