Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Experți: Cum va afecta COVID-19 lumea în următorii 25 de ani?

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaКонференция "Россия на Ближнем Востоке: игра на всех полях"
Конференция Россия на Ближнем Востоке: игра на всех полях - Sputnik Moldova
Abonare
Experții ruși și occidentali, împreună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au discutat despre modul în care se vor schimba relațiile internaționale după pandemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik, Danara Kurmanova. Cum va afecta pandemia politica globală? Experții Clubului internațional de discuții ”Valdai” au încercat să găsească un răspuns la această întrebare la prezentarea noului lor raport pe 13 octombrie. De obicei, Clubul Valdai publică un singur raport analitic pe an cu privire la tendințele politicii mondiale.

“Valdai” se reorientează: centrul dezvoltării mondiale se mută de la Vest la Est - Sputnik Moldova
Video
“Valdai” se reorientează: centrul dezvoltării mondiale se mută de la Vest la Est

Cu toate acestea, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele din întreaga lume s-au dezvoltat atât de rapid încât analiștii clubului au decis să publice două documente analitice.

Primul a fost publicat în luna mai și a analizat pe scurt impactul coronavirusului asupra politicii mondiale. A fost decisă publicarea celui de-al doilea în toamnă și a fost necesar ca abordarea să fie una cât mai creativ posibilă, a spus Fiodor Lukianov, moderatorul prezentării, redactor-șef al revistei ”Rusia în afaceri globale”. Prin urmare, raportul este scris într-un gen non-standard și se numește - „Utopia unei lumi diverse: Care va fi cursul istoriei”.

„Am încercat în mod deliberat să alcătuim o imagine ideală a unui viitor minunat - ce ar putea deveni dacă vom întoarce tendințele înfricoșătoare în favoarea stabilității globale. O utopie este necesară pentru a putea porni de la cele mai bune scenarii, iar printr-o abordare rezonabilă și responsabilă, există o ieșire din orice situație”, a spus Lukianov. Și a adăugat că un scenariu ideal este acum, pur și simplu, necesar societății, întrucât pe tot parcursul anul oamenii trăiesc „într-o stare de panică acută sau cronică”.

Minunata lume nouă

Fiodor Lukianov consideră ca ideea principală a raportului este pe cât se poate de simplă: pandemia de coronavirus a schimbat ordinea mondială, iar activitatea instituțiilor internaționale își pierd valoarea și sensul. Ca parte a unui studiu futurologic, experții Clubului Valdai au încercat să-și imagineze felul în care consecințele pandemiei vor afecta comunitatea mondială în următorii 25 de ani și au ajuns la concluzia că: în viitor, multe state vor înțelege că pot interacționa direct, fără organizații internaționale. În locul acestora, cooperarea multilaterală între țări va cunoaște un nou avânt.

”Sarcina pentru viitor nu este să reparăm instituțiile pe care le-am moștenit din secolul al XX-lea, acestea încă nu corespund realităților noi și nu este nevoie să depunem eforturi în acest sens”, spune Fiodor Lukianov - „Trebuie să căutăm modalități de a trăi în lumea nouă”.

Membrii Clubului Valdai au invitat membri ai Academiei de Științe din Rusia, cercetători din universitățile din Marea Britanie și SUA, precum și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta această teză. Șeful Ministerului rus de Externe a numit raportul „interesant și non-banal” și a spus că situația cu COVID-19 demonstrează modul în care liderii unor state se comportă „pe cât se poate de egoist” în situațiile de criză.

"În stadiul incipient al pandemiei, o țară bine-cunoscută, foarte bogată, bine înarmată, fie a cumpărat, fie a redirecționat către sine încărcăturile destinate altora cu mijloace de protecție împotriva coronavirusului", a reamintit Lavrov și și-a exprimat regretul că unele țări pierd cultura compromisului, dialogului și „în general, capacitatea de a asculta interlocutorii” și în schimbul acestora apare „dorința de a acuza” și „de a emite ultimatumuri”.

Instituțiile internaționale trebuie să rămână

Cu toate acestea, potrivit lui Sergei Lavrov, acțiunile liderilor anumitor țări nu ar trebui confundate cu acțiunile unor organizații întregi. Într-adevăr, chiar presupunând că multe instituții internaționale ar putea dispărea, analiștii Clubului Valdai sunt încrezători că în 2045 Organizația Națiunilor Unite (ONU) își va sărbători totuși centenarul.

СПУТНИК_LIVE: Сергей Лавров дает интервью российским журналистам - Sputnik Moldova
Video
Video - Serghei Lavrov răspunde la întrebările Sputnik

”În ciuda criticilor întemeiate, ONU își îndeplinește misiunea de bază”, a spus Serghei Lavrov. „Datorită ei, lumea a fost protejată de conflictele dintre marile puteri și, în ciuda neajunsurilor evidente, nu există o alternativă la ONU”.

Analizând activitatea ONU, Lavrov a făcut o paralelă între încălcările statutului său și nerespectarea regulilor de circulație. „Nu renunțăm la regulile de circulație rutieră, pentru că se întâmplă accidente”, și-a argumentat ministrul punctul său de vedere și a spus că statele trebuie doar să realizeze respectarea strictă a dreptului internațional. Mai mult, ONU îndeplinește obiectivul principal al diplomației multilaterale, pe care raportul îl spune: este soluționarea pașnică a disputelor și cooperarea dintre țări.

Vecinătatea apropiată nu ar trebui să privească spre Occident

Discutând raportul cu experții clubului, Serghei Lavrov a mai remarcat: Occidentul nu poate fi o sursă de evaluare a comportamentului altor țări și ar trebui să nu se mai uite la el.

”Am avut întotdeauna un sentiment al demnității noastre”, a spus ministrul rus. „Dacă UE nu înțelege necesitatea unui dialog reciproc respectuos cu Rusia, atunci trebuie să încetăm comunicarea cu ei pentru o perioadă de timp”.

Трехсторонние переговоры Министров иностранных дел Азербайджана, Армении и России - Sputnik Moldova
Rusia
Soluționarea conflictului din Karabah: Detalii din culisele discuțiilor de la Moscova
Occidentul își pierde deja capacitatea de a rezolva singur problemele economice și financiare, a spus Serghei Lavrov. Pe de altă parte, necesitatea pentru o cooperare mai flexibilă între unele state aparte este în creștere, astfel încât astăzi există din ce în ce mai multe alianțe ad-hoc. Mai mult, țările vecine joacă un rol important în acest proces. Ministrul a spus acest lucru, răspunzând la o întrebare adresată de Agenția Sputnik despre perspectivele de cooperare între statele fostei URSS.

”Vor exista o mulțime de alianțe ad-hoc. Putem cita exemplul reglementării siriene - formatul Astana. Este o alianță dedicată unei probleme specifice. În nici un alt fel de situații și probleme, Turcia, Iranul și Rusia nu au creat un astfel de format. Există multe astfel de exemple: Grupul OSCE Minsk. Deși se bazează pe OSCE, principala preocupare se află pe umerii copreședinților”, a spus ministrul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0