CHIȘINĂU, 14 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală a anunțat că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii acreditați pot să asiste la procesul de confecționare a matriței buletinului de vot, tipărirea buletinelor de vot, precum și la lichidarea matriței.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat la Tipografia Centrală, în fața jurnaliștilor că buletinele de vor au imprimate semne de siguranță și nu pot fi falsificate.
"Puțin s-a întârziat procedura pentru că s-au imprimat semnele de siguranță. Calitatea este, după mine, bună, chiar mai bună decât în țările în care am fost observatori sau expert electoral. Asta generează și anumite costuri", a declarat Dorin Cimil.
Întrebat fiind dacă pot fi falsificate buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, cimil a răspuns: "Dacă încercați să falsificați un buletin, nu veți reuși".
Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru cele 139 secții de votare deschise peste hotarele țării.
În total, vor fi tipărite 556 de mii de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română şi 88 400 în limba rusă.
Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat, vor avea lungimea de 236 mm și lățimea de 140 mm.
Prețul unui buletin de vot este de 0,192 lei, astfel valoarea totală a tirajului de buletine pentru secțiile de votare deschise peste hotarele țării este de 106 752 de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova