Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un expert spune ce se întâmplă în închisorile din Moldova

© Sputnik / Табылды Кадырбеков / Accesați arhiva multimediaÎnchisoare
Închisoare - Sputnik Moldova
Abonare
Cunoscutul activist pentru drepturile omului a analizat condițiile de detenție din închisorile și centrele de detenție preventivă ale Moldovei.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Potrivit unui raport prezentat în 2020 de Consiliul European pentru Prevenirea Torturii, cele mai multe instituții penitenciare din Moldova au mari carențe la capitolul salubrizare și există cazuri frecvente de utilizare a forței fizice de către unii deținuți în raport cu unii colegi de celulă. Constatările au fost făcute de expertul în domeniul protecției drepturilor omului Vadim Vieru în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Potrivit informațiilor mele, în urmă cu câteva săptămâni, un tânăr de 18 ani a fost găsit spânzurat în penitenciarul nr. 13 din Chișinău. El a fost arestat, fiind suspectat de comiterea unui furt. În pofida faptului că zona penitenciarului este mică, nimeni nu a observat acest lucru. Aceasta demonstrează că situația nu este întotdeauna sub controlul administrației”, a spus expertul.

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu Președintele CEDO, Linos-Alexandre Sicilianos - Sputnik Moldova
Politică
Un nou penitenciar ar putea fi construit în Moldova
Apărătorul drepturilor omului a adăugat că, potrivit informațiilor primite de la părinții tânărului decedat, alți deținuți au estorcat bani de la victimă. Vieru consideră că problema amenințărilor, șantajului și bătăile din penitenciare sunt mai grave decât condițiile insalubre de detenție.

Interlocutorul crede că sistemul moldovenesc de executare a pedepselor nu va vi reformat, atâta timp cât deținuții vor fi ținuți în încăperi de tip cazarmă, iar „subcultura penală” din închisori fi la fel de dură.

Vieru susține că, în prezent, aceste relații dintre deținuții din închisorile din Moldova nu numai că scapă de sub control, ci chiar iau amploare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0