Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nesimțire totală: Afacere profitabilă pe timp de pandemie

© Sputnik / Mihai CarausPregătirea școlilor pentru anul de învățămînt
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia le-a dat idei de afaceri moldovenilor. În timp ce unii câștigă pâinea cinstit, alții decid să se îmbogățească pe căi necinstite. Mai gram este că din cauza acestora mai multe persoane s-ar fi infectat cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. O cantitate impunătoare de dezinfectant contrafăcut urma să fie pusă în circulație pe piața internă. Asta dacă activitatea unei filiere mari de contrafacere a dezinfectanților și altor produse chimice nu ar fi fost contracarată de ofițerii de investigație ai Poliției de Frontieră în cooperare cu ofițerii de urmărire penală ai Poliției Chișinău. Operațiunea a fost condusă de Procuratura municipiului Chișinău. În urma perchezițiilor, oamenii legii au descoperit că dezinfectantul se producea într-un laborator și o secție clandestină din Capitală.

Дезинфицирующие средства, изъятые полицейскими - Sputnik Moldova
Societate
Pandemia - mană cerească pentru oameni certați cu legea și cu bunul simț

Potrivit informațiilor prezentate de Poliția de Frontieră, gruparea infracțională era constituită din opt membri care activau sub acoperirea a două companii autohtone, iar dezinfectantul a fost doar o parte din produsele contrafăcute și realizate de grupare în ultimele luni.

„Astfel, pe lista produselor periculoase vândute în mai multe regiuni ale țării, diferitor organizații și companii, erau și produse de igienă și curățenie concentrate, ambalate în recipiente lipsite de sisteme de închidere de siguranță, prevăzute pentru înlăturarea riscului ingestiei substanței de către copii”, este precizat în informarea de presă a PF.

În cadrul perchezițiilor au fost găsite recipiente cu etichetele unor producători europeni certificați în Republica Moldova, care erau reumplute cu tot felul de produse contrafăcute de către membrii grupării. Mai grav, în procesul investigațiilor s-au constatat situații de infectare cu noul tip de virus COVID-19 înregistrate în organizațiile unde s-au folosit astfel de produse contrafăcute și livrate ca „dezinfectant” sau „igienizant”.

Oamenii legii vor supune expertizei toate produsele depistate, întrucât există suspiciunea ca acestea să conțină compuși chimici cum ar fi metanolul, un compus extrem de toxic, precum și emolienți cu efecte nocive și extrem de periculoase pentru sănătatea celor care le folosesc.

Медицинские маски, сшитые студентками  - Sputnik Moldova
Societate
Măști, mănuși și dezinfectant fără acte de proveniență - VIDEO

Investigațiile pe acest caz continuă și urmează a fi identificată lista integrală a companiilor și organizațiilor cărora li s-au livrat astfel de produse contrafăcute, iar produsele cu pricina - să fie ridicate.

De precizat că acesta nu este singurul caz de acest gen. Încă de la începutul pandemiei, polițiștii din Chișinău și Anenii Noi au documentat cinci cazuri de comercializare ilicită, la prețuri majorate, a echipamentelor de protecție și produselor farmaceutice, utilizate pentru combaterea infecţiei de tip COVID-19. La fel, Poliția Capitalei a documentat patru cazuri de activitate ilicită, și anume comercializarea dezinfectanților, mănușilor și a măștilor medicinale, utilizate pentru combaterea infecţiei Covid-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0