Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Restricționarea liberei circulații: UE își coordonează măsurile

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Еврокомиссии
Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Miniştrii afacerilor europene din statele membre, reuniţi astăzi la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Generale, au adoptat astăzi o recomandare privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii.

BRUXELLES, 13 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Consiliul European recomandă o abordare coordonată a restricțiilor puse liberei circulații, se arată într-un comunicat pe site-ul instituției. 

Указатель с символикой компании Nord Stream 2 AG - Sputnik Moldova
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce

Recomandarea urmăreşte să evite fragmentarea şi perturbările, precum şi să sporească transparenţa şi previzibilitatea pentru cetăţeni şi întreprinderi.

”Pandemia de COVID-19 a perturbat viaţa noastră de zi cu zi în multe feluri. Din pricina restricţiilor de călătorie, unii dintre cetăţenii noştri au întâmpinat dificultăţi pentru a ajunge la lucru, la universitate sau pentru a-i vizita pe cei dragi. Este datoria noastră comună să asigurăm coordonarea oricăror măsuri care afectează libera circulaţie şi să le oferim cetăţenilor noştri toate informaţiile de care au nevoie atunci când iau decizii cu privire la călătoriile lor”, a declarat ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE.

Orice măsură care afectează libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice trebuie să fie proporţională şi nediscriminatorie şi trebuie să fie eliminată de îndată ce situaţia epidemiologică permite acest lucru, se arată în comunicat.

În acest scop, în fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii:

– numărul de cazuri nou notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 de zile;

– numărul de teste per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare);

– procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive).

A rusty chain hangs in front of the quay of the small Luxembourg village of Schengen at the banks of the river Moselle January 27, 2016. - Sputnik Moldova
Societate
Soarta regimului liberalizat de vize pentru moldoveni - ce spune MAEIE
Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

– verde, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– portocaliu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 şi 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– roşu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de cel puţin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puţin 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;

– gri, în cazul în care nu sunt disponibile informaţii suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste.

Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. În cazul în care analizează dacă să aplice restricţii, statele membre ar trebui să respecte diferenţele în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică dintre zonele portocalii şi cele roşii şi să acţioneze în mod proporţional. Ele ar trebui, de asemenea, să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei;

– să se supună unui test după sosire.

La Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)   - Sputnik Moldova
Ungaria, atacată de justiția europeană din cauza lui Soros
Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. De asemenea, ţările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor, iar în acest sens este necesar un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Ţările membre care intenţionează să aplice restricţii ar trebui să informeze mai întâi statul membru afectat, înainte de intrarea în vigoare, precum şi alte state membre şi Comisia. Dacă este posibil, informaţiile ar trebui să fie transmise cu 48 de ore în avans. Statele membre ar trebui, de asemenea, să pună la dispoziţia publicului informaţii clare, cuprinzătoare şi în timp util cu privire la orice restricţii şi cerinţe. Ca regulă generală, aceste informaţii ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor.

Decizia de a introduce sau nu restricţii privind libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice rămâne responsabilitatea statelor membre; cu toate acestea, coordonarea pe această temă este esenţială.

La 4 septembrie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricţiilor privind libera circulaţie.

Dar recomandarea Consiliului UE nu este un instrument cu forţă juridică obligatorie, astfel că autorităţile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conţinutului recomandării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0