Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ungaria, atacată de justiția europeană din cauza lui Soros

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertLa Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)
La Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)   - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Curtea de Justiție a UE a condamnat Ungaria pentru o lege anti-Soros la o zi după ce Ungaria a dezvăluit ca Soros se află in spatele raportului Comisiei Europene privind statul de drept.

BUCUREȘTI, 7 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Ungaria a fost condamnată marți de justiţia europeană pentru legea privind universităţile străine, o lege care a făcut ca Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să se mute la Viena.

George Soros - Sputnik Moldova
Ungaria: Soros e în spatele ”statului de drept”

Interesant că această ”condamnare” are loc la doar o zi după ce secretarul de stat din Ministerul Justiției de la Budapesta, Pál Völner, a explicat presei că materialul complementar la raportul Comisiei Europene privind statul de drept a fost asigurat de unele organizații care sunt susținute de fundaţia lui George Soros.

Parcă pentru a confirma acuzațiile aduse ieri de Budapesta, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Ungaria Universităţii Central Europene, finanțată de George Soros și a cerut Ungariei să respecte regulile europene.

Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros şi-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

Viktor Orban și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova
Blocaj în Comisia Europeană? Răspuns riscant pentru Ungaria

Decizia CJUE de astăzi este doar o altă șarjă de atac a instituțiilor europene la adresa Ungariei, ultima inițiativă de acest fel fiind raportul privind ”statul de drept” al Comisiei Europene care vizează direct Budapesta, dar și Varșovia.

Dar, așa cum a dezvăluit ieri Pál Völner, din cele 12 organizaţii care asigură materialul complementar la raportul Comisiei Europene, 11 sunt sprijinite de „organizaţiile lui Soros”. El a mai arătat că aceste 11 organizaţii au adoptat o atitudine antiguvernamentală, de exemplu în chestiunea privind migraţia sau „businessul închisorilor”.

Oficialul maghiar a dat și exemplul Comisiei Helsinki care, de la formarea Guvernului Orbán, în 2010, a primit de la Soros aproximativ un miliard de forinţi. El a adăugat că funcţionarea acestor organizaţii este susţinută şi de Comisia Europeană în timp ce aceeași Comisie critică Ungaria cu privire la migrație și ”statul de drept”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0