Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prezidențiale pe timp de pandemie: Ce trebuie să știe alegătorii

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat astăzi o hotărâre care descrie modul de desfășurare a alegerilor prezidențiale în condiții de pandemie.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. În hotărârea Comisiei se precizează că alegătorii care au simptome ale infecțiilor respiratorii acute, precum temperatură mai mare de 37 de grade, tuse sau respirație îngreunată nu vor fi admise în incinta secțiilor de votare până la ora 15:00 în ziua votului.

Лототрон с шарами  - Sputnik Moldova
OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

În schimb, ei vor putea fi înscriși în lista suplimentară pentru votarea la domiciliu. 

După ora 15:00, se va permite intrarea acestor persoane în secțiile de votare. Autoritățile precizează că pentru ele se vor crea condiții speciale - vor fi asigurate cu mască de protecție, mănuși. De asemenea, cei cu simptome vor trece în regim prioritar la cabinele de vot. După plecarea acestor persoane, se va efectua dezinfecția. 

Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze şi să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite 112.

În secțiile de votare din afara țării, precum și în cele amenajate pentru alegătorii din stânga Nistrului se va permite accesul tuturor de la 08.00-21.00, indiferent de starea de sănătate.

Accesul în secțiile de votare pentru persoanele fără simptome de COVID-19

Chiar și persoanele care nu prezintă semne clinice vor trebui să respecte mai multe reguli, având în vedere că alegerile se vor desfășura în condiții de pandemie. 

Accesul în incinta secțiilor de votare se va permite doar cu mască. Biroul electoral va pune la dispoziție gratuit mijloace de protecție, în caz de necesitate. 

Votul persoanelor aflate în izolare

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică precizează că alegătorii care se află în regim de autoizolare - cei care urmează tratament la domiciliu sau au revenit din țări aflate în „zona roșie”, vor putea vota acasă, însă doar după ce se va depune o cerere la biroul electoral la care sunt arondați. 

„Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora
15:00”, se precizează în hotărâre. 

Astăzi Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit în ședință și a prelungit starea de urgență în sănătate publică în unitățile teritorial-administrative în care a fost instituit cod roșu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0