Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru șoferi: Ce vrea să facă statul cu mașinile mai vechi de 10 ani

© Sputnik / OsmatescoDorel Noroc
Dorel Noroc  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul vrea să anuleze toate restricțiile la importul mijloacelor de transport mai vechi de 10 ani. Totodată, statul va introduce accize draconice la importul de mașini vechi, iar valoarea acizului ar putea depăși costul unității de transport.
Șoferii trebuie să știe asta-Ce vrea să facă statul cu mașinile mai vechi de 10 ani

Secretarul de stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc spune că măsurile respective se regăsesc în viitoarea politică fiscală și vamală. Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport în schimb, automobilele mai vechi de 10 ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va mări substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Taxa rutieră se va plăti la pompă - cum rămâne cu fermierii?

„Noi astăzi avem în legislație câteva prohibiții la importul mijloacelor de transport care nu prea le găsim în alte state. Vorbim de autoturisme, camioane,  autobuze, tractoare. Toate aceste restricții nu au dat rezultate, iar mulți cetățeni încearcă să ocolească legislația vamală fără să achite impozite sau taxe la bugetul de stat. Noi considerăm că aceste interziceri nu sunt binevenite. Statul are și o viziune privind impactul ecologic, inclusiv  prin aplicarea unor taxe mari pentru mașinile care poluează mai mult, ceea ce însemnă că odată cu excluderea acestor restricții vom trebui să adoptăm un sistem de taxare dur pentru cei care importă mașini mai vechi”, a precizat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că prin aplicarea acestor măsuri autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi.

„Sistemul de taxare pe care noi vrem să-l propunem va fi unul draconic, care ar putea ajunge la 70 sau 80 la sută din valoarea mașinii vechi. Statul nu urmărește perceperea anumitor sume, dar dorește ca persoanele să achite corect accizele”, a punctat Dorel Noroc.

În prezent, automobilele pot fi importate în Moldova dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0