Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cât timp rezistă coronavirusul pe smartphone și bani

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaСтарт продаж новых iPhone в России
Старт продаж новых iPhone в России - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință au efectuat studii în care au stabilit cât timp poate rezista coronavirusul pe diferite suprafețe, cum ar fi barele din transportul public, bancnotele sau ecranele smartphone-urilor.

CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Un studiu al Centrului Australian pentru Combaterea Bolilor a fost publicat în Jurnalul de Virologie. Potrivit experților, la temperatura camerei, coronavirusul trăiește timp de 28 de zile pe suprafețe netede.

Pentru a preveni expunerea la radiații ultraviolete, toate experimentele au fost efectuate de către cercetători în întuneric. Suprafețele pe care au fost puse culturi de virus au fost testate la 20, 30 și 40 de grade Celsius, iar peste un timp au fost prelevate probele.

Охлажденная рыба - Sputnik Moldova
Cât poate rezista COVID-19 în alimentele congelate: Iată ce susțin oameni de știință

Studiile au arătat că virusul rezistă cel mai mult pe suprafețele neporoase - pe sticlă (inclusiv telefoane mobile), bancnote din hârtie și polimer, precum și pe obiecte din oțel inoxidabil și vinil. În acest caz, la +20 grade, coronavirusul rezista aproximativ o lună, la +30 - până la trei săptămâni și doar la +40 grade va trăi doar câteva zile. În același timp, pe suprafața țesăturii de bumbac, virusul a dispărut după 6 zile.

Cel mai mare interes al acestui studiu îl prezintă informațiile despre supraviețuirea virusului pe sticlă și vinil - ambele sunt utilizate la asamblarea smartphone-urilor. Oamenii de știință au remarcat că smartphone-urile reprezintă cel mai mare pericol, deoarece, spre deosebire de mâini, majoritatea oamenilor nu le dezinfectează cu regularitate.

La rândul său, Mihail Lebedev, expert principal în cadrul Centrului CMD pentru Diagnostic Molecular al Institutului Central de Cercetare de Epidemiologie din cadrul Rospotrebnadzor, a subliniat într-un comentariu pentru RIA Novosti că aceste concluzii ale oamenilor de știință australieni pot stârni doar un interes științific.

La urma urmei, aceste studii au fost efectuate în condiții de laborator „ideale”, și anume la temperatură constantă și umiditate relativă, precum și în absența absolută a expunerii virusului la radiațiile ultraviolete. În viața reală, astfel de condiții sunt aproape imposibil de realizat.

„Totuși, trebuie să pornim de la faptul că coronavirusul, la fel ca mulți alți viruși, este un parazit intracelular, trăiește în interiorul celulelor umane, dar în mediu este viabil pentru o perioadă limitată de timp, deși depinde mult de condiții”, a explicat Lebedev.

În ultimul timp au fost realizate o mulțime de studii privind supraviețuirea coronavirusului pe diferite suprafețe. Rezultatele fiecăruia dintre ele au variat. Cu toate acestea, un lucru poate fi spus cu certitudine: viabilitatea coronavirusului în afara corpului este destul de scurtă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0