Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Focurile de artificii pot deveni un pericol de sărbători

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele pirotehnice vă pot transforma sărbătorile în tragedie, dacă nu țineți cont de recomandările specialiștilor.
Interviu cu Nicolae Olărașu

Suntem în preajma Hramul orașului Chișinău, iar moldovenii s-au obișnuit deja să organizeze spectacole cu focuri de artificii în timpul acestei sărbători. 

Frigărui - Sputnik Moldova
Societate
Ceban: Fără frigărui și sindrofii de hramul Chișinăului
Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu a explicat la ce trebuie să atrageți atenția atunci când achiziționați focuri de artificii, pentru a nu transforma sărbătoarea în tragedie.

În primul rând, oamenii trebuie să se asigure că achiziționează astfel de produse din locuri autorizate. De asemenea, consumatorii sunt în drept să solicite de la agenții economici declarația de conformitate a produsului pentru a se convinge că acesta a fost supus unor verificări în laborator.

"Evitați să procurați produsele pirotehnice din piețe sau de la comercianții stradali. Astfel vă supuneți riscului de a procura un produs necalitativ. Acestea nu trebuie comercializate la umiditate, la temperaturi prea joase sau ridicate. Cu siguranță, nici condițiile de păstrare nu sunt adecvate, iar la utilizarea produsului vă puteți trezi cu o sumedenie de situații neplăcute", a declarat specialistul.

De asemena, Nicolae Olărașu a atras atenția că produsele pirotehnice trebuie să conțină pe ambalaj denumirea importatorului, numărul de contact și adresa. Instrucțiunile de utilizare trebuie să fie în limba de stat sau să fie indicat modul de utilizare prin desene. Dacă aceste criterii lipsesc, atunci există o mare probabilitate că acest produs este contrafăcut.

De menționat este că produsele pirotehnice sunt împărțite în patru categorii: prima categorie prezintă un risc foarte scăzut, iar utilizarea acestor produse este permisă în spații închise. Cea de-a doua categorie are un risc scăzut, iar produsele pot fi utilizate atât în spații închise, cât și afară. În categoria a treia sunt incluse produsele pirotehnice cu un risc mediu de pericol și sunt utilizate doar afară. Produsele pirotehnice din categoria a patra au un risc sporit de pericol, trebuie utilizate departe de încăperi și pot fi utilizare doar de către specialiști autorizați.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0