Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Ce trebuie să facă alegătorii ca să poată vota

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Până în data de 31 octombrie alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale, atât la birourile electorale ale secţiilor de votare, cât şi online.

CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Comisia Electoral Centrală îndeamnă alegătorii să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale, atât la biroul electoral al secției de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei, accesând rubrica „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați. 

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
CEC: Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale
Alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare. Persoana care are domiciliu și reședință valabilă este înscrisă în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială aceasta îşi are reşedinţa. În baza documentelor doveditoare, alegătorul poate solicita includerea sau excluderea din lista electorală, precum și corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători.

Modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua dinaintea alegerilor, adică până pe 31 octombrie inclusiv. 

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au fost constituite 2 143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții vor fi amenajate în afara țării, iar 42 - în localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
CEC a decis! Igor Dodon este oficial candidat la prezidențiale
Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală nr. 1 Chișinău, care cuprinde sectoarele și suburbiile Capitalei - 305. Buletinul de vot va avea lungimea de 236 de milimetri, lăţimea de 140 de milimetri și va fi tipărit pe hârtie mată de culoare „gri afumat”.

La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie pot participa peste 3,2 milioane de alegători moldoveni. Din acest număr 2 798 306 de alegători sunt atribuiți unităților administrativ-teritoriale de nivelul II, 232 631 nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 256 203 de cetățenii cu drept de vot au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0