CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Până în anul 2023, cota accizului pentru produsele de tutun ar urma să crească în Republica Moldova cu 15 la sută. Majorarea este prevăzută de un document privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, publicat de Ministerul Finanțelor și propus pentru consultare publică.
Pentru o exemplificare, menționăm că în 2020 accizul la țigaretele cu filtru constituie 540 de lei + 13%, dar nu mai puțin de 700 de lei pentru 1.000 de țigări.
Invitat în studioul Sputnik Moldova, Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, a spus că „există trei argumente” în favoarea majorării accizelor la produsele din tutun.
„În primul rând, diminuarea consumului de produse nocive în rândul populației și eventuale aspecte legate de o stimulare de contrabandă, doi - angajamentele pe care le avem din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și în al treilea rând - creșterea veniturilor bugetare și încasărilor suplimentare în Bugetul de stat”, a spus Dorel Noroc.
Pe de altă parte, expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că majorarea accizelor la tutun poate conduce la creșterea pieței tenebre.
„Majorarea accizelor la tutun crește riscul dezvoltării pieței tenebre”, a comentat Viorel Gîrbu prevederile documentului făcut public de Ministerul Finanțelor.
Guvernele de la Chișinău au majorat treptat accizele la produsele din tutun în baza înțelegerilor cu Uniunea Europeană (UE). Scopul final este ca prețul unui pachet de țigări în Republica Moldova să ajungă la nivelul prețului din țările UE. Se spune că acest fapt ar descuraja contrabanda cu țigări din Republica Moldova către UE. La ora actuală, un pachet de țigări care în UE costă 5-6 euro la Chișinău costă echivalentul a 2-2,5 euro.
Fumătorii moldoveni afirmă că nu doar prețul face diferența – țigările de același brand sunt diferite sub aspectul calității pe cele două piețe. Pentru un preț mai mic al țigărilor, producătorii folosesc și umplutură de o calitate mai redusă. De fiecare dată când sunt majorate accizele, producătorii de țigări caută modalități prin care prețul acestora ar rămâne accesibil pentru consumatorii moldoveni.
Studii din anii trecuți arată că, la orice scumpire, fumătorii moldoveni, în mare parte, trec la țigări mai ieftine – prin urmare, mai proaste.
Cum poate favoriza scumpirea țigărilor creșterea pieței tenebre? Odată ce în unele țări din regiune prețul la țigări este și va rămâne mai mic decât în Republica Moldova, de acolo sunt aduse prin contrabandă țigări mai ieftine și vândute la un preț pe potriva buzunarului moldovenilor.
În plus, marii producători de țigări vorbesc și despre faptul că produsele lor sunt contrafăcute - de exemplu, pe vase maritime ce plutesc în apele neutre ale lumii.
Nu cărăușii pe cont propriu transportă cantități mari de țigări mai ieftine sau contrafăcute în Republica Moldova și în alte țări. Nu este secret că rețelele de contrabandă ale pieței tenebre mondiale cu produse din tutun sunt un mecanism mult mai complicat și cu protecție la nivele înalte.
Singura soluție ca fumătorii să nu treacă la țigări mai proaste, punându-și și mai mult în pericol sănătatea, este să renunțe la fumat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova