Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce politicienii moldoveni dezbină societatea – expert

© Sputnik / Anatolii KiriakПротест комбатантов перед зданием правительства Молдовы
Протест комбатантов перед зданием правительства Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Principiul cunoscut încă din antichitate – ”dezbină și stăpânește”, este viabil în secolul XXI pe pământul moldovenesc, mulți dintre politicienii locali folosindu-l cu dibăcie pentru a-și asigura o mai mare susținere din partea alegătorilor.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Cei mai mulți dintre politicienii moldoveni au încercat întotdeauna să dezbine societatea, deoarece făcând acest lucru își pot înțelege mai exact sectorul lor de electorat, cetățenii potențial dispuși să le dea votul, și adaptându-și astfel programul electoral la așteptările acestui grup de oameni. Declarații în acest sens a făcut în studioul Sputnik Moldova politologul Ian Lisnevschi.

”Pe parcursul a 30 de ani, în Moldova societatea a fost divizată pe criteriu geopolitic. Multe partide din țara noastră, care nu au dispus de suficiente resurse financiare și umane, își construiau campania electorală anume pe considerente de predilecții geopolitice ale electoratului. Acest lucru a influențat în general întreaga istorie a Moldovei independente”,  a afirmat interlocutorul.

Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
De ce rezultatele alegerilor în Moldova sunt previzibile – expert
Potrivit expertului, actualmente adevăratele personalități din întreaga elită politică moldovenească pot fi numărate pe degetele unei mâini, puțini dintre politicieni se bucură de o autoritate binemeritată în rândul populației. Aceasta se întâmplă anume din cauza că oamenii au înțeles demult că se încearcă cu multă dibăcie manipularea lor, pentru a-i determina să voteze așa cum le este convenabil politicienilor, cum le dictează interesele lor meschine.

”Reprezentanții establishmentului politic au creat o situație de vacuum social – o neîncredere considerabilă a cetățenilor față de cei care dețin puterea și față de opoziție. Aceasta se reflectă asupra procesului electoral – la alegeri participă tor mai puțini oameni, ei nu mai cred pur șu simplu în promisiunile pe care le împart cu dărnicie politicienii”, a menționat Lisnevschi.

Politologul este sigur: ultima campanie electorală, din 2019, a demonstrat elocvent că factorul dezbinării conștiente a societății moldovenești există, cum există și conflictele provocate între rude și oameni apropiați, vecini șu cunoscuți, aceasta având legătură anume cu motive politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0