Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Restaurantele se închid din nou? Iată ce spune Dumbrăveanu

© Sputnik / Anatolii KiriakКишинев соблюдает меры безопасности из-за коронавируса
Кишинев соблюдает меры безопасности из-за коронавируса - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a fost întrebată în cadrul unei emisiuni dacă se ia în calcul reînchiderea barurilor, cafenelelor și restaurantelor, având în vedere situația epidemică din țară.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Viorica Dumbrăveanu a declarat că în fiecare săptămână autoritățile examinează situația epidemică și stabilesc măsurile care trebuie întreprinse pentru a o ameliora. Ea a fost întrebată dacă se ia în calcul posibilitatea reînchiderii restaurantelor, barurilor și cafenelelor, așa cum s-a întâmplat recent în România. 

”Fiecare stat își determină măsurile de sănătate publică care se impun din punct de vedere al situației epidemice. (...) Vor fi niște măsuri generale care vor fi impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale, dar și de către autoritățile publice locale. Aici fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să examineze și să adopte aceste măsuri. (...) Comisia pentru Situații Excepționale examinează un set de măsuri în acest sens. Săptămânal, fiecare autoritate prezintă argumentele pro și contra și sunt luate decizii în privința activității barurilor, restaurantelor ș.a.”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului curent, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Повар - Sputnik Moldova
Cine ne va găti acum? Restaurantele au pierdut 60% din angajați: „Au plecat cei mai buni”

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie. Cu toate acestea, situația rămâne a fi una complicată. Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea până la sfârșitul anului. 

Datele Biroului Național de Statistică arată că în trimestrul doi al anului curent numărul angajaților din sectorul HoReCa a scăzut cu tocmai 60 la sută. Altfel spus, șase din zece angajați și-au pierdut locul de muncă. 

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement Aneta Zasavițchi a explicat însă pentru Sputnik Moldova că, de fapt, nu este vorba despre o concediere. Contractele celor care în prezent nu muncesc sunt doar înghețate și ei vor putea reveni la muncă dacă lucrurile vor reveni la normalitate, iar localurile vor lucra la capacitate maximă. Cer este un lucru - nimeni în prezent nu poate prognoza când se va întâmpla acest lucru. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0