Armenia, gata de reluarea procesului de pace în Karabah - detalii

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaНикол Пашинян
Никол Пашинян - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Armeniei, Nikol Pașinean, a declarat că este pregătit să reia procesul de pace din Nagorno-Karabah.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Prim-ministrul armean Nikol Pașinean a declarat că partea armeană este pregătită să reia procesul de pace din Nagorno-Karabah în conformitate cu declarațiile țărilor copreședinte ale Grupului Minsk al OSCE, informează RIA Novosti.

"Suntem fideli principiului soluționării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabah și suntem pregătiți să reluăm procesul de pace în conformitate cu declarațiile făcute în zilele trecute de președinții și miniștrii de Externe ai țărilor copreședinte ale Grupului Minsk al OSCE", a declarat Pașinean în cadrul unei reuniuni a consiliului interguvernamental UEEA la Erevan.

Luptele de-a lungul liniei de contact din Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că au declanșat ostilitățile, Karabahul raportând despre bombardarea așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv capitala acesteia, Stepanakert. Armenia a instituit stare de război și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială a fost anunțată și în Azerbaidjan.

Президент РФ Владимир Путин  - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a cerut încetarea ostilităților în Nagorno-Karabah

Liderii Rusiei, Statelor Unite și Franței au cerut părților aflate în conflict să înceteze ciocnirile și să înceapă negocierile, fără condiții prealabile. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită, pe fundalul agravării situației din Nagorno-Karabah.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat ieșirea din componența RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabakh și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, în timp ce Armenia protejează interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0