Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expertiză preliminară: Ce se va întâmpla cu Filarmonica

© Photo : Miroslav RotariПожар в здании Филармонии
Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei anunță că a finalizat expertiza tehnică a clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, care a fost mistuită de flăcări pe 24 septembrie.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Ministerul Economiei subliniază că raportul de expertiză este unul preliminar, iar concluziile vor fi trase abia după ce vor fi evacuate deșeurile rămase în urma incendiului din 24 septembrie.

Totuși, sunt câteva aspecte clare chiar și la această etapă. Și anume că nu mai pot fi păstrate construcțiile din metal, care și-au pierdut rezistența în urma temperaturii ridicate, la fel și unii pereți ai clădirii, care riscă să se prăbușească. 

„Unele porțiuni ale zidăriei pereților din blocuri de calcar și elementele din beton armat au devenit fragile, proprietățile de rezistență a materialelor s-au diminuat brusc și prezintă pericol de prăbușire. De asemenea, volumul excesiv de apă la stingerea incendiului a agravat starea structurii de rezistență, a sporit substanțial masa elementelor constructive, care pot duce la prăbușiri ulterioare”, se menționează în raport.

După ce se va încheia evacuarea, clădirea va fi examinată detaliat și va fi elaborat un nou raport de expertiză. 

Acum câteva zile, grupul de gestionare a situației în urma lichidării incendiului care a mistuit clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a decis să demoleze doar parțial edificiul, deși anterior președintele Igor Dodon a spus că, cel mai probabil, clădirea va fi demolată în totalitate. 

Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Video
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională

Autoritățile municipale urmează să emită o autorizație pentru a putea demara lucrările de demolare.

Amintim că în data de 24 septembrie 2020 Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum specialiștii au înaintat trei versiuni privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0