Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Angajații de la CFM nu și-au primit salariile de două luni

© Photo : Игорь ЛуговойCFM
CFM  - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova" nu și-au ridicat salariile de două luni. Despre aceasta l-au informat muncitorii pe președintele țării, Igor Dodon. Iată ce promisiuni le-a făcut șeful statului.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Igor Dodon a fost întrebat de o angajată a CMF, în cadrul emisiunii "Președintele Răspunde", ce să facă în continuare în condițiile în care nu și-a primit salariul de două luni, iar în această situație sunt toți colegii ei de muncă. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, pe urmele lui Lukașenko – Un scenariu după alegeri?
Șeful statului a anunțat că știe despre această situați și a vorbit despre motivele care au dus la problema respectivă. 

"În anii trecuți, unii angajați nu primeau salarii între șase și opt luni. Evident că știți cu toții despre asta. În decembrie anul trecut, a venit noul director care a achitat datoriile istorice. Acum avem o situație dificilă pentru că, din cauza pandemiei de COVID-19, trenurile au avut mai puține deplasări, dar și a secetei care a afectat culturile agricole, iar agricultorii nu au avut ce transporta pentru a vinde", a declarat Igor Dodon. 

Președintele a primit asigurări din partea directorului Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova" că toate salariile pentru luna august vor fi achitate pe parcursul săptămânii viitoare. 

"Deja au început să fi plătite salariile, de exemplu la Ocnița și Ungheni au fost achitate. Azi, urmează la Basarabească și o filială din municipiul Bălți. Mai rămân muncitorii din Chișinău, dar conducerea CFM a promis că până joia viitoare toți angajații își vor primi salariile", a precizat președintele țării. 

Totodată, șeful statului a venit cu o veste bună pentru angajații CFM.

"Imediat ce vor fi achitate salariile pentru luna august, se vor achita și salariile pentru luna septembrie, iar după cum am promis vor fi cu 300 de lei mai mari pentru fiecare angajat al CFM. Unii ar spune că este puțin, dar pentru cei care au salarii de 1500-2000 de lei evident că este un ajutor. După alegerile prezidențiale vom analiza salariile din acest domeniu și vom veni cu rectificări", a mai spus Igor Dodon. 

Anterior, în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova economistul Veaceslav Ioniță a declarat că separarea serviciului de transport de infrastructură este primul pas pentru ca Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" să devină una profitabilă.

"Calea ferată asigură precondiția unei dezvoltări economice. Aceasta nu este o problemă secundară, ci o problemă de securitate și dezvoltare economică a țării. Aceasta a pierdut transportul de mărfuri, transportul de pasageri. Anual, volumul de export în Republica Moldova de servicii de transport este de 450 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât exportul de vinuri. Este cea mai puternică ramură de export –o ramură cu perspective enorme, ignorată de țara noastră", a declarat pentru Sputnik economistul.

Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" a fost înființată în data de 30 martie 1992.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0