Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viaţa Sfântului Serghie de Radonej. Câți moldoveni își sărbătoresc astăzi onomastica

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimedia"Сергиевская слобода"
Сергиевская слобода - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc astăzi pe Sfântul Serghie de Radonej, cel care a reînviat monahismul isihast în Rusia.

CHIȘINĂU, 18 iul — Sputnik. Astăzi creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Serghie de Radonej, unul dintre cei mai cunoscuți si iubiți sfinți rusi. El este considerat drept unul dintre sfinții prin care a renăscut monahismul isihast rus, prin îndeletnicirea cu rugăciunea neîncetată și revenirea la nevoințele ascetice. Astăzi își sărbătoresc onomastica peste o sută de mii de moldoveni care poartă acest nume.

Golgota, locul răstignirii lui Iisus Hristos - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație

Cuviosul Serghie (Botezat la naștere Bartolomeu) s-a născut în cetatea Rostovului, din părinţi binecredincioşi — Kiril şi Maria. El a fost ctitor al uneia dintre cele mai mari lavre rusești — Lavra Sfânta Treime, care se află în nordul Moscovei — și al nenumăratelor suflete pe care le-a zidit și încă le mai zidește, prin cuvântul său cu putere multă, prin rugăciunile sale cele și, acum, prin cinstitele sale Moaște.

Sfântul mai avea doi frați, căsătoriți. Când acesta a cerut binecuvântare tatălui său, spre a fi lăsat să intre într-o mănăstire, tatăl sau, care ajunsese neputincios cu trupul, i-a cerut sfântului să rămână lângă el până ce va trece la cele veșnice.

La scurt timp însă, părinții săi au luat decizia de a-l însoți pe fiul lor în mănăstire. Cei trei au îmbrățișat viața monahală în Mănăstirea Hotikov. Aici au și fost înmormântați părinții lui. El a trecut la cele veșnice în ziua de 8 octombrie 1391, la vârsta de 78 de ani. În clipa adormirii sale, întreaga sa chilie s-a umplut de o mireasmă duhovnicească minunată.

Punerea în raclă a Fericitei Agafia Maranciuc - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Viața fericitei Agafia de la Cușelăuca - 4 ani de la canonizare

Sfântul Serghie a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Sfânta Treime, aflată în orașul Sergiyev Posad (Zagorsk), la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova.

Mănăstirea a fost înființată de sfânt între anii 1340-1345. În anul 1920, mănăstirea a fost desființată de autoritățile bolșevice, fiind însă reînființată în anul 1945, în semn de recunoștință față de eforturile depuse de Biserica Ortodoxă în Războiul Mondial. În anul 1993, aceasta a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Sfântul Serghie de Radonej este pomenit de Biserica Ortodoxă de două ori pe an: pe 8 octombrie, când acesta a trecut la cele veșnice, și pe 18 iulie, când au fost descoperite cinstitele sale Moaște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0