Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O mare sărbătoare pentru creștini: Sfântul Serghie Radonej

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaCopii, la evenimentele dedicate împlinirii a 700 de ani de la nașterea Sf. Serghie de Radonej
Copii, la evenimentele dedicate împlinirii a 700 de ani de la nașterea Sf. Serghie de Radonej - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc astăzi pe Sfântul Serghie de Radonej, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ruși.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Astăzi este o zi importantă pentru creștinii ortodocși. Enoriașii îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Serghie de Radonej, cel care a reînviat monahismul isihast în Rusia, prin rugăciune neîncetată. Între-o postare pe Facebook, președintele țării, Igor Dodon, a scris că Sfântul Serghei Radonej a fost o personalitate istorică și spirituală marcantă și a înființat unul dintre cele mai mari centre ale ortodoxiei mondiale - Lavra „Sfânta Treime a Sfântului Serghie”- cea mai importantă mănăstire din Rusia inclusă și în Patrimoniul UNESCO.

”Personal, am acordat o atenție deosebită față de cinstirea acestui sfânt în țara noastră. Amintesc că în anul 2014, la inițiativa mea, din Lavra Sfintei Treimi, în Moldova a fost adusă icoana și moaștele Preacuviosului care au fost duse la mai multe biserici din țară, iar în anul 2015, la Bîlți, a fost înălțat un monument în cinstea Preacuviosului Serghie”, a spus Igor Dodon. 
Totodată, șeful statului i-a felicitat pe toți moldovenii care poartă numele Serghei, în țara noastră sunt șapte la număr, conform datelor de la Agenția Servicii Publice, iar 65 629 de bărbați se numesc Serghei. 
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna octombrie
Cuviosul Serghie (Botezat la naștere Bartolomeu) s-a născut în cetatea Rostovului, din părinţi binecredincioşi — Kiril şi Maria. El a fost ctitor al uneia dintre cele mai mari lavre rusești — Lavra Sfânta Treime, care se află în nordul Moscovei — și al nenumăratelor suflete pe care le-a zidit și încă le mai zidește, prin cuvântul său cu putere multă, prin rugăciunile sale cele și, acum, prin cinstitele sale Moaște.

Sfântul mai avea doi frați, căsătoriți. Când acesta a cerut binecuvântare tatălui său, spre a fi lăsat să intre într-o mănăstire, tatăl sau, care ajunsese neputincios cu trupul, i-a cerut sfântului să rămână lângă el până ce va trece la cele veșnice.

La scurt timp însă, părinții săi au luat decizia de a-l însoți pe fiul lor în mănăstire. Cei trei au îmbrățișat viața monahală în Mănăstirea Hotikov. Aici au și fost înmormântați părinții lui. El a trecut la cele veșnice în ziua de 8 octombrie 1391, la vârsta de 78 de ani. În clipa adormirii sale, întreaga sa chilie s-a umplut de o mireasmă duhovnicească minunată. 

Copii, la evenimentele dedicate împlinirii a 700 de ani de la nașterea Sf. Serghie de Radonej - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Crâmpeie din viaţa Sfântului Serghie de Radonej
Sfântul Serghie a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Sfânta Treime, aflată în orașul Sergiyev Posad (Zagorsk), la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova.

Mănăstirea a fost înființată de sfânt între anii 1340-1345. În anul 1920, mănăstirea a fost desființată de autoritățile bolșevice, fiind însă reînființată în anul 1945, în semn de recunoștință față de eforturile depuse de Biserica Ortodoxă în Războiul Mondial. În anul 1993, aceasta a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Sfântul Serghie de Radonej este pomenit de Biserica Ortodoxă de două ori pe an: pe 8 octombrie, când acesta a trecut la cele veșnice, și pe 18 iulie, când au fost descoperite cinstitele sale Moaște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0