Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sondaj nou: Câți moldoveni cred în existența COVID-19?

© AFP 2024 / MICHAL CIZEKCoronavirus în Cehia, bărbat în mască
Coronavirus în Cehia, bărbat în mască - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a prezentat rezultatele celui de-al doilea studiu despre viziunile moldovenilor în privința infecției COVID-19.

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemică din Republica Moldova.

Тренировка служебных собак по выявлению новой коронавирусной инфекции - Sputnik Moldova
Cine are imunitate înnăscută la COVID-19
Datele arată că 38% din respondenți consideră că este posibil să se infecteze cu COVID-19 și infecția ar fi gravă, în creștere cu 5% față de sondajul realizat în iulie. În același timp, 28 la sută din oameni cred că nu ar fi grav dacă s-ar infecta. 90% dintre cei chestionați apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție. Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, totuși se simt mai puțin capabili să evite o infecție.

Totodată, peste 80% din cetățenii care au participat la studiu au spus că le este ușor să găsească, să înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19. Pe de altă parte, pentru unu din trei respondenți este dificil să aprecieze dacă informațiile despre coronavirus în mass-media sunt de încredere. Circa 70 la sută dintre moldoveni, în creștere cu 4% față de iulie, raportează că se informează despre virus des sau foarte des. Totuși, 59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noua infecție.

Медицинская техника у койки в палате полевого госпиталя в Бергамо - Sputnik Moldova
Societate
Un bărbat infectat cu COVID-19 a încercat să fugă din spital
Ce tipuri de mască folosesc moldovenii

82% dintre respondenți sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. Sondajul arată că aproape fiecare al doilea cetățean poartă mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință. Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare și 65% în cazul măștilor nesterile. În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori. 

Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale. Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale. 

Cum afectează COVID-19 situația economică

În jur de 83% din respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor. În  prezent, 47 din cetățeni susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată.

Vor sau nu moldovenii să se vaccineze împotriva COVID-19?

În continuare doar 31% din cetățeni ar accepta să se vaccineze, iar factorii principali care ar favorizarea acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave, dacă vaccinul este utilizat și în alte țări, originea vaccinului și recomandarea de la medicul de familie.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Cazuri noi de COVID-19: Un număr mare anunțat astăzi
Ce părere au oamenii despre măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei?

Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19. Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72 la sută din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie în autoizolare. 52% din oameni sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. La fel, 80 la sută din cetățeni sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor, iar 79 la sută din persoane susțin deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și redeschiderea piețelor, iar la polul opus doar 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness.

Sondajul a fost efectuat în perioada 14-21 august, pe un eșantion de 1.009 persoane din 343 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), iar marja de eroare este de ± 3%. În total, sunt planificate patru sondaje. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 57 732 de cazuri în Republica Moldova. Până acum 1 289 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, dintre care 38 au fost lucrători medicali. În total, 41 938 de persoane au fost tratate până acum de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0