Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin a cerut încetarea imediată a focului în Karabah

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova
Abonare
Putin a cerut din nou încetarea imediată a acțiunilor militare în Karabah, într-o discuție telefonică purtată cu premierul armean.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat din nou necesitatea încetării imediate a acțiunilor militare în Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah), în cadrul unei discuții telefonice purtate cu prim-ministrul Armeniei, Nikola Paşinian, informează serviciul de presă al Kremlinului.

“Vladimir Putin a subliniat din nou necesitatea încetării acțiunilor militare”, este menționat în comunicatul administrației prezidențiale.

Părțile au atras atenția la proporțiile conflictului din Karabah și pierderile suportate de Azerbaidjan și Armenia, atât în rândul militarilor, cât și printre civili.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Rusia, gata să sprijine reglementarea conflictului din Karabah

Este menționat că discuția telefonică între Putin și Paşinian a avut loc la inițiativa Armeniei. De la începutul conflictului în Karabah, au avut loc deja patru discuții între cei doi oficiali.

Pe 27 septembrie, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că Forțele Armate Armene au tras asupra așezărilor situate pe linia de contact din Karabah, menționând că au fost înregistrate victime în rândul civililor și militarilor. Potrivit Ministerului armean al Apărării, Karabahul „a fost supus atacurilor aeriene și cu rachete”. Erevanul a declarat că Baku „a lansat o ofensivă” în direcția Karabah-ului. În nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah a fost raportat că așezările pașnice din Karabah, inclusiv capitala Stepanakert, au fost supuse bombardamentelor de artilerie, autoritățile au chemat populația să se ascundă și au instituit ulterior stare de război și mobilizarea în Karabah.

De asemenea, și Armenia a instituit stare de război și mobilizarea generală. Fostul ministru adjunct al justiției din Armenia, fostul Ombudsman al Karabahului, Ruben Melikian, a declarat pentru RIA Novosti că mobilizarea generală este anunțată în Armenia pentru prima dată. Președintele Azerbaidjanului a aprobat introducerea stării de război în mai multe orașe și regiuni și stare de asediu în țară și a anunțat, de asemenea, mobilizare parțială.

In this Friday, Sept. 21, 2012 file photo, Libyan followers of Ansar al-Shariah Brigades and other Islamic militias, hold a demonstration against a film and a cartoon denigrating the Prophet Muhammad in Benghazi - Sputnik Moldova
Parisul și Moscova: în Karabah au fost trimiși teroriști

Mai multe state, inclusiv Federația Rusă și Franța, le-au solicitat părților să manifeste reținere. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl va solicita, pe fondul unei agravări a situației din Nagorno-Karabah.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat ieșirea din componența RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabakh și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, în timp ce Armenia protejează interesele republicii nerecunoscute, deoarece NKR nu este parte la negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0