Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Producătorii autohtoni vor mai mult spațiu pe rafturi

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe se plâng că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi. Ei solicită Parlamentului să voteze o lege aprobată în prima lectură încă 2018.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Producătorii autohtoni susțin că începând din anul 2016 au cerut ca marfa lor să aibă acces și să fie vizibilă pe rafturile magazinelor din țară. Atunci, au reușit să obțină un proiect care să reglementeze toate problemele și care a fost agreat de toate părțile. Acesta a fost votat în 2018, în prima lectură, însă de atunci a rămas blocat.  

Diana Crudu - Sputnik Moldova
Târg cu produse autohtone: Unde și când va fi organizat
”Acest proiect urma să amendeze legea privind comerțul interior și să elimine prin baze legale practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu furnizorii. Rețele de magazine solicită reduceri de la 20 la 35 %, iar la finele fiecărui luni înaintează furnizorilor o factură pentru serviciilor prestate sub formă de discaunt. Să vă dau o cifră: în jur de 9 milioane de lei producătorul de lapte trebuie să facă discaunt anual rețelelor. Asta înseamnă că cele 15 companii autohtone pe care le avem pierd 135 de milioane de lei anual și e vorba doar de un sector. Astfel, veniturile lor provin din prestarea serviciilor pentru furnizori pe care ultimii sunt nevoiți să le suporte. Acest fapt nu favorizează dezvoltarea întreprinderilor autohtone și nu mărește consumul de produse autohtone. Mulți producători sunt nevoiți să-și închidă afacerea sau să falimenteze și ei repede sunt înlocuiți cu alți producători străini”, a declarat Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

Antreprenorii autohtoni solicită ca produsele moldovenești să fie prezente mai mult de 50 la sută pe rafturile magazinelor. Ei susțin că au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an. 

”Nu tot spectru de produse pot fi asigurate, dar o bună parte din ele le avem. În pandemie, am văzut că putem asigura piața. În martie, Ministerul Agriculturii a cerut să asigurăm piața cu lapte și carne și ne-am descurcat cu această sarcină să asigurăm securitatea alimentară a țării”, susține Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

”Noi, producătorii de fructe lucrăm și cu alte țări, dar rețele noastre profită de faptul că producătorii noștri nu sunt uniți. Evident, dacă va fi cererea mare, se vor găsi și produse”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.

Constantin Rîmeș - Sputnik Moldova
Cât de mare este riscul să te infectezi de COVID -19 în stradă sau magazin?
Reprezentanții celor trei asociații de lapte, carne și fructe solicită relații comerciale sănătoase și de lungă durată cu magazinele din țară care să stimuleze consumul produselor autohtone. În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe comisii parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020, însă termenul se apropie, dar schimbări nu se produc. 

”Este tergiversat foarte mult și probabil se ascund niște momente care ne îngrijorează. Cu toții trebuie să înțelegem că consumatorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la produsele moldovenești. În majoritatea țărilor, producătorii autohtoni au prioritate. Noi cerem să fie aprobat acest proiect care să pună bazele unei relații de colaborare eficientă și corectă între producător și comerciant”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.

”Activăm într-o piață mică și nu putem exporta și avem situații că nu putem negocia așa ca și importatorii străini, de asta statul trebuie să intervină ca un moderator și cu instrumente de a echilibra statul în cadrul negocierilor prin lege concretă”, precizează Sergiu Grădinaru, președintele patronatelor de carne. 

Сыроварня, архивное фото.  - Sputnik Moldova
Râuri de lapte și maluri de cașcaval: Cum să cucerim Europa cu produsele noastre
”Principalele puncte din hotărâre pentru care optăm: mărimea reducerilor comerciale oferite de producător comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu depășește 10% din prețul de vânzare al furnizorului, se interzice comerciantului facturarea, refacturarea serviciilor sau încasarea plăților de la furnizor care nu sunt incluse în costul de achiziție a produselor, comerciantul este obligat să cumpere și să pună pe raft cel puțin 50% din lungimea raftului comercial, iar lista produselor să fie elaborată de Guvern și se actualizează o dată la jumătate de an”, a spus Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

Membrii celor trei asociații au expediat o scrisoare în acest sens Parlamentului, Guvernului și Ministerul Agriculturii. Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”, a declarat pentru Sputnik Moldova că vor aștepta răspunsul autorităților, iar dacă nu vor fi auziți, vor veni cu alte acțiuni pentru a-și face dreptate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0