Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Confirmat de ambasadă: Plahotniuc nu poate reveni în SUA

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a confirmat pentru Jurnal TV că Vlad Plahotniuc nu se mai poate întoarce în SUA.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Misiunea diplomatică a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a precizat pentru Jurnal TV că fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova a părăsit voluntar SUA pe 28 august. 

Ambasada a menționat pentru Jurnal TV că Vlad Plahotniuc nu poate intra în Statele Unite „din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție”, în urma „denunțarii de către Secretarul de Stat în ianuarie 2020”

Amintim că pe 29 septembrie Procuratura Generală a confirmat că a primit o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară pe 10 septembrie.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Societate
Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri – este vizat Plahotniuc

În aceste condiții, procurorul-șef al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a semnat o cerere prin care a solicitat Procuraturii Turciei extrădarea fostului lider democrat, pentru a fi tras la răspundere penală. 

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri a fost deja expediat colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, a precizat anterior Procuratura Generală.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare. Este vorba de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anterior s-a aflat că Vlad Plahotniuc se află în SUA, iar în luna iunie a anului curent Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a lui.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0